ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

От ГЕРБ обясниха как цените на горивата да паднат с 1 лв.

Делян Добрев

ПГ на ГЕРБ ще внесе законопроект за компенсиране на разходите на потребителите на моторни горива.

Делян Добрев заяви в кулоарите на парламента, че ГЕРБ имат вариант на Закона за компенсиране на битовите потребители на горива – въвежда се вноска не само от "Луойл Нефтохим Бургас", а и от всички компании, преработващи руски петрол. Те ще са длъжни да правят вноска във Фонда за енергийна сигурност.

Предложеният от тях механизъм ще намали цените на горивата с близо 1 лев на литър, ще донесе 100 милиона лева приходи месечно и ще се отнася не само до физическите потребители, но и до юридическите лица, обясни Делян Добрев.

"Ние въвеждаме вноска, не само от "Лукойл Нефтохим Бургас", а и от всички компании – било то "Литаско" или някоя друга компания – която преработва руски петрол в рафинерията, ще е длъжна да прави вноска във Фонда за енергийна сигурност. Тази вноска ще се формира от разликата в цената на средиземноморската борса между петрола сорт Брент и руския петрол "Уралск", каза той.

За да започне да работи тази схема, няма нужда от приемане на нов бюджет и това е една от силните й страни, допълни Добрев.

По думите му, целта е дерогацията, договорена от кабинета на Кирил Петков да не облагодетелства само руските компании, а да достигнат като намаление до потребителите.

"Ако този закон не бъде приет и ние не успеем да прехвърли ползите от тази дерогация към българския потребител, т.е. българското общество, аз не виждам смисъл изобщо от дерогация. Тоест, ако не можем да връщаме един лев на бензина, то по-добре е да се изтегли държавната дерогация и с това обявявам, че ако не стане това, което ние се опитваме да постигнем в този закон, ще внесем друг проект на решение, който ще задължава служебният кабинет да се откаже от дерогацията и да спрем да купуваме руски нефт", каза още депутатът от ГЕРБ.

Законът ще бъде публикуван днес за обществено обсъждане, а следващата седмица ще бъде внесен официално в деловодството на Народното събрание.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че има политически натиск върху съдебната ни система?

Подкаст