Путин разреши да се мобилизират извършители на тежки престъпления

руски затворници престъпници русия

Руският президент Владимир Путин подписа закон, който позволява мобилизация на хора, извършили тежки престъпления, съобщи днес РИА Новости, цитирана от Ройтерс.

Законът изключва осъдени за педофилия, вземане на заложници, организиране на незаконна въоръжена група, измяна, шпионаж и тероризъм, уточнява руската държавна информационна агенция. 

На мобилизация няма да подлежат и хора, осъдени за незаконно изнудване, боравене и присвояване на ядрени материали и радиоактивни вещества; осъдени за покушение срещу държавник, завземане на властта със сила, въоръжен бунт; за публични призиви за екстремистка дейност, подбуждане на омраза или вражда, унижаване на човешкото достойнство. 

От мобилизация ще се изключват и осъдени за нападение срещу лица или учреждения, които се ползват с международна защита.

Документът е публикуван на руския официален портал за правна информация.

Путин подписа и закон за статута на доброволческите формирования, които съдействат на въоръжените сили и участващите в тях. Доброволците получават статут на военнослужещи по договор.

По информация на високопоставения служител на генералния щаб на руските въоръжени сили Александър Туляганов от началото на "специалната военна операция" са станали доброволци над 15 000 души. Законът за доброволците не се отнася за частните военни компании, уточни Туляганов.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

PODCAST

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *