Удължаване на туристическия сезон ще задържи квалифицираните кадри

туристи

Успешен летен сезон 2022, отчитат експертите на Министерство на туризма. Над 4 млн. туристи са почивали у нас, от тях 2,1 млн. български, останалите са чужди. Сред силните пазари за чужди туристи заместник-министър Ирена Георгиева открои Румъния, Полша, Великобритания и Чехия. В момента служебният министър д-р Илин Димитров е на посещение в Израел, който е важен целеви пазар за нас.

Сред стратегическите задачи на Министерство на туризма Георгиева постави акцент върху разработването на модел на Гаранционен фонд в туризма, правилник за създаване, маркиране и поддръжка на пешеходни маршрути и маршрути за планинско колоездене и Национален велосипеден план.

Сред актуалните задачи, които министерството изпълнява, е минимизиране на закъсненията при категоризиране на туристическите обекти, натрупани през последните две години заради COVID пандемията. При управлението на министър Илин Димитров са извършени категоризации на 872 обекта и са издадени 762 броя удостоверения за категоризация. 

Заместник-министър Мариела Модева поставя акцентът върху рекламната стратегия и подобряването имиджа на страната, а крайната цел е туристите да са спокойни и сигурни по време на престоя си в България. „Наред с традиционните подотрасли – морският и зимен туризъм, за нас е изключително важно да бъде използван потенциалът и на културния туризъм, на СПА туризма, на винения и кулинарния туризъм, на здравния туризъм и много други форми“, отбелязва Модева. 

По време на служебния кабинет са предприети действия за привличане на туристи от нови перспективни пазари, като се запазва приемствеността. В тази връзка са предприети и действия за изменение и допълнение на Закона за обществените поръчки за по-ефективно и ефикасно осъществяване на информационни кампании чрез дигитална реклама. По думите на проф. Модева е поставен акцент върху задържането на съществуващите и възстановяване на туристопотока от традиционни наши пазари, както и разработването на нови целеви пазари. 

Удължаването на туристическия сезон е изключително важно за страната ни. „Това е единственият начин да задържим квалифицираните кадри в туризма“, категорична е заместник-министър Модева. Една от основните цели на Министерството на туризма е създаването на целогодишен комбиниран туристически продукт, с който да привличаме много нови български и чуждестранни туристи.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

PODCAST

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *