ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Етнически сърби на отговорни постове в Косово хвърлиха оставки

Горан Ракич

Представители на етническото сръбско малцинство в Косово, заемащи висши постове подадоха оставки. Те го направиха в знак на протест срещу решението на правителството в Прищина за регистрационните номера на автомобилите.

Освен това допълнително масло в огъня наля уволнението на висш сръбски полицейски служител в Северно Косово,  отказал да спази решението за смяна на регистрационните табели на автомобилите в Косово с такива, издавани от косовските власти.

Етническите сърби в Косово наброяват 50 000 души и имат един министър, 10 депутати, както и десетки други представители по висши постове в управлението, полицията и съдебната система в четирите доминирани от тях общини. Всички те днес подадоха оставки, а висши полицейски служители символично свалиха униформите си.

Министърът, подал оставка, е Горан Ракич. До този момент той е отговарял за малцинствените общности в Косово. Ракич заяви пред журналисти, че колегите му няма да се върнат на работа, докато Прищина не отмени заповедта за смяната на регистрационните табели с косовски държавни номера. Освен това напусналите в знак на протест имат и второ искане – да се даде по-голяма автономност на районите със сръбско мнозинство.

В отговор на исканията Блерим Вела, началник на кабинета на президента на Косово Вьоса Османи, обвини Белград, че се опитва да дестабилизира Косово, подкрепяйки сърбите в северната част на страната.

Мярката за смяната на регистрационните табели влезе в сила във вторник, като косовските власти заявиха, че прилагането ѝ ще бъде постепенно. В рамките на три седмици властите в Прищина ще отправят предупреждения към етническите сърби, запазили старите си регистрационни номера. През следващите два месеца те ще бъдат глобявани, ако не са сменили номерата си, а през други три месеца – до 21 април, те ще могат да шофират само със заменени временни местни номера.

Промяната отново постави на дневен ред пред сръбското малцинство чувствителния въпрос за суверенитета на Косово. И до днес Сърбия не е признала независимостта на Косово, обявена през 2008 година.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че правителство с ротационен премиер е способно да изведе за 18 месеца България от политическата криза?

Подкаст