Готвят Стратегия за цифрова трансформация на строителния сектор

дигитално строителство

Стратегия за цифрова трансформация на строителния сектор до 2030 г. бе представена на заседание на националната работна група за нейното разработване. Това стана в рамките на работна среща в Министерството на регионалното развитие и благоустройството. Срещата бе открита от заместник-министрите на регионалното развитие и благоустройството Поля Занева-Димитрова и Десислава Георгиева.

Подготовката на стратегията е на финален етап, а окончателният вариант на документа се очаква да бъде публикуван за обществено обсъждане в началото на декември. 

Заместник-министър Димитрова обърна внимание, че строителният сектор трябва да бъде трансформиран с цел по-бързи темпове на строителство, по-качествено проектиране, достъпни домове, намалено енергопотребление, както и по-високо качество на живот. 

Дългосрочната цел на цифровата трансформация на строителния сектор е да се постигне кръгова икономика с неутралност по отношение на климата и с устойчиво използване на ресурсите. 

По време на заседанието заместник-министрите отчетоха, че е необходимо да се изградят централизирани системи за обмен на информация, обща среда на бази данни и на електронни системи за административни услуги.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

PODCAST