ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Брюно Льо Мер  предупреждава за риск от индустриален спад в Европа

бруно брюно льо мер

Министърът на икономиката, финансите, индустриалния и цифровия суверенитет на Франция Брюно Льо Мер смята, че реалният риск за Европейския съюз е индустриален спад. Това мнение той изразява в интервю за испанския вестник El Mundo.

"Истинският риск за Европа е индустриалната рецесия“, казва той. „ЕС представляваше 25% от световната икономика през 1990 г., а сега тази цифра е 17 на сто." „За сравнение, днес Китай представлява 17% от световната икономика, а през 1990 г. беше 3 на сто", добавя Брюно Льо Мер. „Истинският риск за Европа е тя да изостане технологично, индустриално и икономически, оставяйки полето отворено за САЩ Китай“.

Според министъра, европейската индустрия вече страда от загуба на конкурентоспособност, свързана с разликата в цените на енергията между САЩ и Европа. „Огромните субсидии, осигурени от закона за инфлацията в САЩ и подобна субсидирана китайска конкуренция, вероятно ще задълбочат още повече тази пропаст", коментира Льо Мер. „Призовавам ЕС за координиран, единен и решителен отговор срещу нашите американски съюзници. Само твърдостта ще ни позволи да постигнем резултати."

Попитан какъв трябва да бъде европейският отговор на американските субсидии, министърът казва: „Ние отхвърляме надпреварата за субсидии“. "Това противоречи на всички правила на международната търговия", подчертава той. "Някои големи чуждестранни компании, които искаха да се установят в Европа, сега се колебаят между европейските и американските си офиси. В някои случаи размерът на субсидиите, предлагани от администрацията на президента на САЩ Джо Байдън, е четири до десет пъти над максималната сума, разрешена от Европейската комисия." „Първите ни оценки показват, че във Франция са заложени на карта 10 милиарда евро инвестиции и хиляди индустриални работни места“, обяснява Льо Мер.

Той не изключва възможността за подаване на жалба срещу САЩ в Световната търговска организация. Проучваме всички варианти, които са пред нас, казва министърът, а ЕС трябва да защити интересите си.

 

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че служебното правителство свърши добре работата си?

Подкаст