ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Финансовите министри на еврозоната обсъждат в Брюксел инфлацията

Еврогрупа

Министрите на финансите на страните от еврозоната се събират днес в Брюксел, за да обсъдят влошаващите се икономически перспективи на валутния съюз, включително рекордната инфлация, тласкана нагоре от поскъпващата енергия, информира ДПА.  

През октомври инфлацията достигна 10,7 процента в еврозоната, което е нов рекорден максимум от въвеждането на единната валута. Спрямо същия месец на миналата година цените на енергията са скочили с 41,9 процента, сочат данните на Евростат. 

Президентът на Европейската централна банка (ЕЦБ) Кристин Лагард неотдавна предупреди, че е нараснала вероятността в 19-членната еврозона през идните месеци да настъпи рецесия. 

Финансовите министри, обединени в Еврогрупата, се очаква да обсъдят мерките на отделните държави за борба с високите цени и как евентуално в бъдеще мерките могат да бъдат координирани, без да се рискува по-нататъшно подхранване на инфлацията. 

Министрите ще изслушат и първата оценка на Европейската комисия на националните им бюджетни планове за 2023 г., както и за очакваното влияние на различните помощни мерки. 

Срещата ще бъде и възможност за новия финансов министър на Италия Джанкарло Джорджети да се срещне с колегите си. 
   
Утре министрите от всички 27 членки на ЕС се планира да обсъдят финансовата подкрепа на Брюксел за Украйна и реформата на бюджетните правила в блока, както и други теми. 

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че служебното правителство свърши добре работата си?

Подкаст