Фон дер Лайен каза за какво България получава пари по ПВУ

урсула фон дер лайен

Европейската комисия даде предварителна положителна оценка на искането на България за отпускане на 1,37 милиарда евро безвъзмездни средства по Плана за възстановяване и развитие. Това е първият одобрен транш за страната ни, която бе една от последните държави членки, представили плана си в Комисията.

Според председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, България е постигнала значителен напредък по изпълнението на нейния план за възстановяване и развитие, за да получи първото си плащане по механизма "Следващо поколение ЕС". Тя обаче допълни, че решението трябва да получи одобрението и на страните членки.

"Това първо плащане е резултат от добрия и бърз напредък на България при прилагането и изпълнението на първия набор от реформи и инвестиции. Това включва важни мерки, например, по отношение на зеления преход, подписването на договори за разширяването на софийското метро, за чист и бърз обществен транспорт в столицата. Осъществен е и добър напредък при дигиталния преход. България започна да полага основите за разгръщането на 5G мрежите в страната", каза Фон дер Лайен.   

Фон дер Лайен допълни, че страната ни ще получи 5.7 млрд. евро през следващите години, когато напълно осъществи плана си. 

Комисията изпрати оценката си на икономическия и финансов комитет с искане за неговото становище, което трябва да бъде представено най-късно до 4 седмици.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че има политически натиск върху съдебната ни система?

Подкаст