ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

БСП предлага драстично увеличение на наказанията за трафик на мигранти

Корнелия Нинова

БСП предлага промени в Наказателния кодекс, които драстично увеличават наказанията за участие и съучастие в нелегален трафик на мигранти, т.нар. каналджийство. Предложенията бяха представени от лидера на партията Корнелия Нинова, а поводът е убийството на български полицай на границата с Турция.

БСП настоява за затвор от 5 до 10  години за т.нар. каналджии, глоба до 50 000 лв и изцяло отнемане на имуществото. Изцяло отнемане на имущество се предлага и за длъжностни лица, които ги подпомагат, както и затвор до 20 години и глоба до 100 000 лева.

За тези, които подпомагат лицата, вече преминали нелегално границата, се иска затвор от 3 до 7 години, глоба до 15 хил. лв и отново отнемане на цялото имущество. 

От левицата не са водили разговор в търсене на подкрепа с останалите политически сили.

"Това, което се случи на границата между България и Турция е недопустимо посегателство срещу националната сигурност. Това е поредният такъв случай – знаете, че имаше и предишни случаи, завършили трагично. За нас не е достатъчно просто да констатираме проблема до следващия път, трябват драконовски мерки за превенция и решаване на тези въпроси. Затова днес внесохме промени в Наказателния кодекс, които касаят драстично увеличаване на наказанията лишаване от свобода, драстично увеличаване на глобите, отнемане изцяло на имуществото на лица в тези случаи", заяви Корнелия Нинова.

"Ето трите точни предложения, които правим:

1. За т.нар. каналджии, които помагат на тези групи да преминават нелегално предлагаме лишаване от свобода от 5 до 10 г., глоба от 10 до 50 хил. лева и да отпадне от сегашния текст “частично отнемане на имуществото“ и да бъде отнемано изцяло.

2. За длъжностни лица, които подпомагат каналджийството предлагаме лишаване от свобода от 10 до 20 г., глоба от 50 до 100 хил. лева и също изцяло отнемане на имуществото.

3. За тези, които подпомагат пребиваването в страната на вече преминали нелегално мигранти – предлагаме лишаване от свобода от 3 до 7 г., глоба от 5 до 15 хил. лева и също изцяло отнемане на имуществото.

Смятаме, че ние, като законодатели, трябва да гарантираме един суров закон и да следим и контролираме неговото приложение и изпълнение", каза още лидерът на БСП.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че служебното правителство свърши добре работата си?

Подкаст