ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

ГЕРБ и ПП в спор за бюджета, но с консенсус по някои приоритети

Парламент Среща на ПП с Герб - СДС

От ГЕРБ и "Продължаваме Промяната" се договориха за съставянето на експертни групи, които да обсъдят приоритетните за страната политики. В тях е възможно да участват и представители на служебното правителство, както и на други политически сили, за да се търси максимално съгласие. Представители на първата и втората по големина парламентарно представени партии проведоха открита среща в зала "Запад" на Народното събрание. Целта беше търсене на допирни точки по приоритети. Срещата се проведе с уговорката, че не става въпрос за преговори за сформиране на управляващо мнозинство, а за осигуряването на възможност за провеждане на належащи политики. Разговорите постепенно преминаха в спор за държавния бюджет. От ГЕРБ няколко пъти все пак се опитваха вмъкнат темата за постигането на "широко мнозинство". А от ПП призоваха за конкретни действия – депутатите от партията на Бойко Борисов да подкрепят декларация, с която да призоват служебното правителство да изработи проект на Бюджет 2023, а не да предлага закон за удължаване на действието на тазгодишния бюджет.

Съпредседателят на ПП Асен Василев представи презентация на предлаганата от тях рамка на бюджета. Според него БВП за догодина се очаква да е с 33 млрд. лв. повече, а приходите в бюджета – с 11 млрд. повече. "Пред нас не стои изборът "бюджетна дисциплина или финансов пакет", а какво още можем да направим по финансовия пакет при тази бюджетна дисциплина. Тук сте прави, че трябват допълнителни изчисления, за да се конструира конструктивен бюджет за догодина. Защото, иначе, удължаването на действието на сегашния бюджет би било неадекватно. Просто прекалено голяма е промяната в параметрите", каза той. В  проектосметката, изготвена от ПП, са заложили продължаване на всички данъчни облекчения, които са били приети с актуализацията, или около 600 млн. лв. за полугодието.

Делян Добрев от ГЕРБ отговори, че фискалната прогноза на "Продължаваме промяната" се разминава с прогнозата на други организации и ако не се сбъдне, има риск държавата да изпадне в още по-голям дълг.  По думите му неслучайно Министерството на финансите, а не парламентът, внася бюджет, защото иначе в Народното събрание щяло да стане "сватбарско наддаване". Кирил Ананиев от ГЕРБ потвърди, че изчисленията им се различават от тези на ПП – например по БВП, дефицит и външен дълг.

Ананиев посочи, че БВП за тази година се променя на 161 млрд. лева, на тази база се изгражда и прогнозата за следващата година. "Във вашето виждане за 2024 г., когато предвиждате БВП да нарасне на 180 млрд. лева, вие сте взели прогнозата на Международния валутен фонд, само че това е първата прогноза, която направи МВФ, и то преди повече от шест месеца", уточни той. И допълни, че всеки момент предстои да излезе новата прогноза, в която тези показатели ще бъдат много по-ниски. Депутатът от ГЕРБ-СДС предложи двете партии да се съберат в експертен формат и да излязат с общо решение. "Можем да привлечем и останалите представители на политическите сили в парламента, да се обединим върху разумното – нито силно консервативното, нито популисткото, за да можем да приемем един реалистичен бюджет, който да бъде изпълнен и който да реши в тази трудна ситуация проблемите на хората и на бизнеса, но в същото време да започнем да възстановяваме финансовата стабилност на държавата", призова Кирил Ананиев. 

От ГЕРБ поставиха въпроса за мерки за цените на горивата и енергоносителите. И настояха темата за бюджета и фискалната политика да бъде обсъдена на следваща среща, за да могат експертите да направят точни изчисления. От ПП  се съгласиха срещите в този формат да продължат.

В началото на срещата председателят на ПГ на ГЕРБ Десислава Атанасова заяви, че двете най-големи парламентарни групи в Народното събрание са натоварени с най-много очаквания от гражданите и трябва да потърсят поне базов консенсус по различни приоритети и политики. А съпредседателят на ПП Кирил Петков изтъкна, че партията остава на ясната позиция като конструктивна опозиция и няма да подкрепи първи мандат на ГЕРБ.

Атанасова отбеляза, че по някои от темите, заложени в програмата ПП, Народното събрание вече е взело решения, а по други има подкрепа от страна на ГЕРБ – като влизането в еврозоната, темата за Шенген, увеличение на учителските заплати, програмата за образование и следучилищен спорт и изкуства, увеличение на прага за регистрация по ДДС, тавана за цената на тока за бизнеса, но при условие да е 200 лв., а не 250 лв. От ГЕРБ декларираха, че са готови и за "сериозен дебат по антикорупционното законодателство и правосъдната реформа", като и че имат има разработени конкретни предложения.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че служебното правителство свърши добре работата си?

Подкаст