Хайде пак ремонт на жълтите павета

Жълтите павета - ремонт - разгар - 23 септември 2022 година

Експерти на Министерството на регионалното развитие и благоустройството и на Столична община ще работят съвместно с цел успешно приключване на ремонта на централната градска част на София. Това стана ясно след среща между министър Иван Шишков и кметът на столична община Йорданка Фандъкова.

На нея участваха заместник-министрите Поля Занева и Захари Христов, началникът на политическия кабинет Юлия Ивкова и началникът на Дирекцията за национален строителен контрол Деляна Панайотова. От страна на Столична община присъства заместник-кметът инж. Ангел Джоргов.

Пред столичния кмет, регионалният министър Иван Шишков изрази готовност да удължи срока на проекта за ремонт на централната градска част на столицата. Това можело да стане с още шест месеца, каквито са правилата на финансиращата Оперативна програма "Региони в растеж" 2014-2020 година. Арх. Шишков препоръча да бъде направен анализ какво и как ще бъде изпълнено и получи уверението на столичния кмет, че предложението му ще бъде взето предвид.

Йорданка Фандъкова обяви, че очаква новият срок да бъде спазен, въпреки всички трудности. Тя допълни, че се очаква искането за удължаването на срока на проекта да бъде внесено в петък. Подготвят се документи и за индексация на стойността и за искане за верификация на използваните средства.

Фандъкова бе категорична, че много внимателно ще се прегледа методологията и технологията за пренареждане на жълтите павета. Че това е трудна настилка, но за София тя е символ и е безспорно, че за нея трябва да се намери най-добрата технология. Досега не е правен такъв голям ремонт. Проверки трябва да се правят по всички линии", категорична е Фандъкова.

Арх. Шишков подчерта, че не може да се търпят никакви финансови загуби по проекта, затова е важно да има ясни срокове и критерии как ще завърши ремонтът на центъра на София. Министърът сравни проекта с паветата с изграждането на интерконектора, който беше най-големият проблем на служебното правителство, но за два месеца бе придвижен.

"Центърът на София е сърцето и душата на града и ще направя всичко, за да бъде той такъв, какъвто го искаме. Очевидно е, че има пропуски в заданието, в проекта, в изпълнението и в неговия контрол", отбеляза Шишков.

Регионалният министър изрази опасения, че заради въвеждането в експлоатация на първата част от проекта – ремонтираните улици "Граф Игнатиев" и "Солунска" още през декември 2020 г., гаранционният му срок може да изтече преди извършването на предвидените проверки от Управляващия орган на програмата.

Така, при установяване на евентуален проблем, може да се окаже, че общината сама ще трябва да го отстранява – със средства от общинския бюджет. Ето защо служебният министър на регионалното развитие призова Столична община да подаде възможно най-скоро искането за верификация, защото това ще бъде от полза и за двете страни.

Арх. Шишков и Йорданка Фандъкова обсъдиха и проекта за реконструкция на трасето на трамвай №5 по бул. "Цар Борис III", който също се финансира от оперативната програма. Те имат притеснения дали ще бъдат спазени сроковете по следващия му етап, тъй като вече се забелязва забавяне от страна на изпълнителя. Фандъкова даде уверение, че ще бъдат наложени санкции, ако това се случи. Добави, че ще се работи на етапи, за да няма затруднение при движението.

Министърът и кметът се обединиха около необходимостта от взимането на правилни решения за проекта за модернизация на последната част от Южната дъга на Софийския околовръстен път. Неговото изпълнение е важно и за да се облекчи достъпът до бъдещата национална детска болница. Въпросът бе засегнат и от Йорданка Фандъкова, която подчерта, че ще бъде направено всичко възможно, за да може най-накрая националната детска болница да бъде изградена.

Арх. Шишков изрази притеснение, че до момента не е взето решение за връзката между Околовръстния път и магистрала "Люлин" и потвърди, че по тази тема има насрочена среща – за 14 ноември, в понеделник, когато ще разговаря с ръководството на Агенция "Пътна инфраструктура" и с главния архитект на София.
 

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

PODCAST