ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Киев отне контрола върху стратегически компании от олигарси

свят Игор Коломойски

Украинският президент Володимир Зеленски обяви на 7 ноември, че правителството е прехвърлило пет стратегически дружества в държавни ръце като част от военновременните мерки на страната. Сред тях са водещият национален производител на петрол "Укрнафта" и най-голямата петролна рафинерия "Укрнтатнафта", която спря дейността си след като беше поразена от руски ракети в първите месеци на пълномащабната руска инвазия. И двете компании бяха собственост на олигарха Игор Коломойски, който подкрепи президентската кампания на Зеленски през 2019-а и който в момента е разследван заради несъстоятелността на "Приват банк" – един от другите му предишни бизнеси. Киев е поел контрола и върху производителя на самолетни турбини и мотори за хеликоптери "МоторЗих", базиран в Запорожие, в близост до фронтовата линия на юг. 

"Подобни мерки, които са наложителни за страната ни в условията на война…ще помогнат за задоволяването на най-неотложните нужди на отбранителния ни сектор", каза в официално изявление по "Телеграм" Зеленски.

Държавната конфискация, която някои официални правителствени представители определят като временна, идва след като от седмици руски ракети и дронове камикадзе нанасят удари по електроенергийната инфраструктура на Украйна, довели до дълги часове "на тъмно" и до режим на потреблението на електричество. И година след като украинският президент прокара през парламента т. нар. реформи за "де-олигархизация", целящи да ограничат влиянието на най-богатите украински бизнесмени.

За Коломойски предстоят местни и международни разследвания за несъстоятелността на "Приват банк". Търговският кредитор беше национализиран през 2016-а след като официалните власти разкриха загуби за над 5 млрд. щ. долара, които не бяха осчетоводени в баланса му. Бившият собственик и президент на "МоторЗихт" – Вячеслав Богуслаев – пък е бил арестуван през октомври по обвинения в измяна. Местната прокуратура твърди, че той е прехвърлял нужните на Москва мотори за хеликоптери, въпреки санкциите върху тези експортни операции. Богуслаев е продал дела си в "МоторЗихт" на китайската компания "Скайризън" преди много години, но украинският борсов регулатор блокирал сделката като замразил акциите. И двамата олигарси отхвърлят обвиненията и твърдят, че са невинни.  

Четвъртата стратегическа компания, попаднала под държавна опека, е "АвтоКраз", която произвежда превозни средства за националния военен транспорт, както и ракетни системи. Преди акцията тя е била собственост на украинския олигарх Константин Жеваго, който от години живее в изгнание след като украинските власти заведоха дела срещу него заради несъстоятелността на банка, която е притежавал. 

"Запорожтрансформатор" – производителят на части за електропреносната мрежа, базиран в Запорожие, също е конфискуван от Киев. Той е бил собственост на няколко бизнесмени, между които и Константин Григоришин, а целта на овладяването му е била да се гарантират стабилни доставки на частите, необходими за възстановяването на украинската електрическа инфраструктура.

В съвместен брифинг за пресата на 7 ноември с шефа на националната служба за сигурност Алексей Данилов и премиера Денис Шмихал, украинският министър на отбраната Алексей Резников подчертава, че конфискуването на тези предприятия от държавата юридически не представлява "национализация", а "директно придобиване на активи по време на война…което е абсолютно различна правна форма".

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че служебното правителство свърши добре работата си?

Подкаст