Президентът на Индонезия: Путин може да пропусне срещата на Г-20

джоко видодо индонезия парламент

Руският президент Владимир Путин може да пропусне срещата на върха на лидерите от Г-20 следващата седмица, съобщи пред медиите индонезийският президент Джоко Видодо, който е домакинът на срещата на големите световни икономики, предаде Ройтерс.

Видодо заяви, че разговор с Путин миналата седмица му е оставил "силното впечатление", че руският лидер няма да присъства на срещата в Бали, която се очаква да бъде доминирана от напрежението, предизвикано от нахлуването на Русия в Украйна.

Индонезийското външно министерство и президентският дворец засега са отказали да коментират тази информация.

Като домакин на срещата на Г-20 Индонезия устоя на натиска от страна на западните страни и Украйна да оттегли поканата за участие на Русия в срещата на лидерите и да я изгони от групата, като заяви, че не разполага с властта да направи това без консенсус между всички членове.

Видодо подчерта в интервю за вестник "Файненшъл таймс", че Русия остава добре дошла на срещата на върха, за която той се опасява, че ще бъде засенчена от "много тревожното" нарастване на напрежението в международен план. "Срещата на Г-20 няма за цел да бъде политически форум. Тя е предназначена да бъде за икономика и развитие", каза той.

Индонезия покани и украинския президент Володимир Зеленски, който заяви, че няма да участва, ако Путин присъства. Очаква се да присъстват и няколко други световни лидери, включително президентът на САЩ Джо Байдън и китайският президент Си Дзинпин.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

На 9 юни ЦИК отчете рекордно ниска избирателна активност. На какво се дължи това, според вас?

Подкаст