Шолц се обяви против световен ренесанс на изкопаемите горива

Олаф Шолц (Ройтерс)

На срещата КОП27 в Египет германският канцлер Олаф Шолц категорично отхвърли всякакъв "глобален ренесанс на изкопаемите горива", съобщи Франс прес.

"Не трябва да има глобален ренесанс на изкопаемите горива. А за Германия казвам: няма да има", заяви Шолц, чиято страна е един от най-големите замърсители с парникови газове в Европа, на срещата на върха за климата в Шарм ел Шейх.

"За нас е по-ясно от всякога, че бъдещето принадлежи на вятърната, слънчевата и зелената водородна енергия", добави канцлерът.

Руската инвазия в Украйна и нейното въздействие върху енергийните доставки в Германия накараха Берлин временно да възобнови работата на въглищните електроцентрали. Но това е само за "кратък период", увери Шолц.

"Решени сме да се откажем от въглищата", заяви социалдемократическият канцлер, който оглавява коалиционно правителство, в което участват Зелените и либералите.

Германското правителство реши да удължи експлоатацията на няколко въглищни електроцентрали до пролетта на 2024 г., но целта за отказ от тази енергия през 2030 г. остава в сила.

За Шолц преходът към възобновяема енергия "е не само климатичен, икономически и екологичен императив", но и "императив на сигурността", илюстриран от зависимостта на Германия от руската енергия. "Всичко това прави още по-неотложна основната задача на нашето време, а именно ограничаването на глобалното затопляне до 1,5 градуса", заяви германският лидер, който има за цел да направи страната си въглеродно неутрална "до 2045 година".

"Всяка десета от градуса по-малко затопляне означава по-малко суши и наводнения, по-малко конфликти за ресурси, по-малко глад и оскъдица, а следователно и повече сигурност и просперитет", подчерта Шолц. Той заяви също, че развиващите се страни, които замърсяват по-малко, но често са по-засегнати от последиците от глобалното затопляне, "с право изискват повече международна солидарност".

"Готови сме да им окажем още по-голяма подкрепа", каза той, като обеща, че Германия ще увеличи приноса си в борбата с глобалното затопляне през 2025 г. до 6 милиарда евро годишно в сравнение с 5,3 милиарда през 2021 г. "Ще подкрепим най-засегнатите от изменението на климата страни, за да се справят със загубите и щетите", обяви още канцлерът.

Шолц призова за създаването на "глобален щит срещу климатичните рискове", за който Германия ще предостави 170 милиона евро.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Как смятате, промените по бул. "Витоша" и бул."Патриарх Евтимий" ще подобрят ли организацията на движението в центъра на София?

Подкаст