ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Дискусия “Европейски законодателен акт за свободата на медиите” в Дома на Европа

Дом на Европа в София

Бюрото на Европейския парламент в България и списание "Ентърпрайз" организират дискусия на тема "Европейски законодателен акт за свободата на медиите" с участието на евродепутата Елена Йончева, на представители на Асоциацията на европейските журналисти и на медийни експерти в Дома на Европа в София.

Целта на дискусията е да се обсъдят мерките, които са залегнали в предложения от Европейската комисия законодателен акт за свободата на медиите и по-специално въпросите, свързани с условията за развитие на независими медии, установяване на прозрачна и плуралистична медийна среда, независимост и стабилно финансиране на обществените медии, прозрачност на собствеността на медиите и оповестяване на конфликтите на интереси.

Комисията предложи този акт, който включва правила за защита на плурализма и независимостта на медиите в Европейския съюз, за да отстоява ценностите на демокрацията.

Според шестото проучване за свободата на словото, организирано от Асоциацията на европейските журналисти, в България един от всеки петима анкетирани журналисти определя свободата на словото като "лоша", а почти всеки десети – като "много лоша".

Продължава да бъде висок делът на мненията, че намесата в журналистическото съдържание е неизменна част от българската медийна среда. 

Защита на редакционната независимост от политическа намеса, публична действителна собственост на медиите, прозрачна държавна реклама и стабилно финансиране на обществените медии са част от мерките, залегнали в проекта на нов Европейски законодателен акт за свободата на медиите. Документът беше представен на дискусия, организирана от Бюрото на Европейския парламент в България и списание "Ентърпрайз".

Пресаташето на Представителството на Европейската комисия в България Никола Миладинов подчерта, че за първи път изрично в европейски закон се записва, че правителство или други държавни органи нямат право да се намесват по какъвто и да било начин в редакционните решения.

"Потърпевшите медии, това е ключово, и журналисти ще могат да съдят властите, ако те нарушат този европейски закон", посочи той.

От всяка държава-членка на Европейския съюз се изисква в националните си закони да гарантират открита, недискриминационна процедура за назначаване и уволняване на ръководителите и членовете на Управителния съвет на обществените медии. Създава се Европейски съвет за медийни услуги.

"Това няма да бъде европейско министерство на истината, нито европейски жандарм за контрол над медийния сектор. Съветът заменя и ще е правоприемник на групата на европейските регулатори за аудио-визуални медийни услуги ЕРГА, в която сега участва и българският Съвет за електронни медии", каза Миладинов.

Евродепутатът Елена Йончева изрази увереност "най-късно до края на следващата година да бъде постигнато съгласие по разпоредбите на регламента актът да влезе в сила съвсем скоро".

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че правителство с ротационен премиер е способно да изведе за 18 месеца България от политическата криза?

Подкаст