Почти сме готови със законопроекта за разследване на главния прокурор

Крум Зарков

До голяма степен сме готови със законопроекта за разследване на главния прокурор. Преди да бъде роден изобщо Планът за възстановяване устойчивост, се борим с тези въпроси десетки години, включително с този за контрола и разследването на главния прокурор. Това каза пред БНТ служебният правосъден министър Крум Зарков. 

„Едното е контролът върху дейността на главния контрол, който се осъществява от ВСС: как да се конституира той, как гласува и как взима решения. Другият аспект е за наказателно преследване при евентуално престъпление – това е идеята за съдия, който да разследва това дело“, обясни той.

Зарков коментира и случая със загиналия граничен полицай край Елхово.

„Както опазването на българската граница, така и опазването на обществения ред и сигурност, е всекидневна борба, в която много хора рискуват живота си. Само едно нещо, без систематично усилие, няма да помогне. Тази трагедия се използва и за политически атаки, и за генерализации. Истината е, че нашата граница се пази. Винаги има какво още да се направи, но не трябва да се допуска служителят, загубил живота си в изпълнение на своя дълг, да служи за атака срещу други негови колеги“, посочи той, като добави, че това не може да се случи само със завишени наказания.

Служебният правосъден министър заяви още, че е противник на смесения тип гласуване, който депутатите гласуваха: с машини и хартиена бюлетина. 

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

PODCAST

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *