ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Талибаните забраниха за жени парковете и фитнесите

афганистан афганистански жени афганистанки

От тази седмица на жените в Афганистан е забранено да посещават фитнес зали и паркове, съобщи днес представител на талибаните, които завзеха властта през август 2021 г., предаде Асошиейтед прес.

Говорителят на министерството за разпространяване на добродетелта и превенция на порока Мохамед Акеф Мохаджер каза, че движението "Талибан" е положило през последните 15 месеца много усилия  да избегне затварянето на парковете и фитнесите за жени, като е разпоредило в определени дни от седмицата те да бъдат посещавани само от жени или само от мъже, или е налагало полова сегрегация. "Но за съжаление разпорежданията не се спазваха и правилата се нарушаваха, така че трябваше да затворим за жени парковете и фитнес залите", обясни Махджер. Той добави, че е имало много случаи, при които мъже и жени са се разхождали заедно в парковете, като жените не носели хиджаб.

След като завзеха властта в Афганистан, въпреки предварителни си обещания талибаните забраниха средното и висшето образование за момичета, силно ограничиха достъпа на жени до трудовия пазар и въведоха за тях строгите шериатски правила за облеклото, което се носи на публично място.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че има политически натиск върху съдебната ни система?

Подкаст