ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Искането на оставката ми е свързано с разследването срещу политически лидери

Иван Демерджиев

Акцията по задържането на граничен служител е пример за доброто взаимодействие между прокуратурата и МВР. Получихме съдействие от страна на прокуратурата. Наблюдавахме го, белязаха се пари и накрая усилията ни се увенчаха с успех. Става дума за зам.-директор, отговарящ за снабдяването на служителите с необходимото оборудване за охрана на границата. Няма връзка с трагичния инцидент край Елхово. Това заяви вицепремиерът и служебен министър на вътрешните работи Иван Демерджиев пред БНТ.

„Голяма част от оборудването, използвано от граничните полицаи, е неподходящо или занемарено и не може да служи по предназначение. Проблемите са трупани с години. Вместо да се решават проблемите, те се задълбочават. Щатът на "Гранична полиция" се намалява през годините. В същото време през последните 10 години служители на МВР са командировани по границата в много тежки условия. Ние полагаме усилия да подобрим условията на работа там. Предстои 1260 служители да се влеят в състава на "Гранична полиция", целта е да отпадне командироването на служители и службата да поеме задълженията си по охрана на границата“, обясни той.

По повод тежки инцидент със загинал служител на границата ни с Турция Демерджиев заяви: „Във всеки автомобил има бронежилетка и прибори за нощно виждане, но те са остарели. Стартирали сме обществена поръчка за нови и получихме техническо оборудване от ЕК за охрана на границата. Поискали сме и други технически средства от ЕК. Всеки момент ще бъдат готови облеклата на служителите на "Гранична полиция“.

Той не спести критики и към правителството на Бойко Борисов, когато "Гранична полиция" се сдоби с луксозни високопроходими автомобили за подпомагане работата по охрана на границата.

„Колите, които намерихме на място са технически непригодни да изпълняват охрана по границата. Двигателите им прегряват на този тежък терен. Няма никакъв здрав разум да се оборудва "Гранична полиция" с такива луксозни автомобили“, подчерта Демерджиев.

„Аз винаги поемам отговорност за собствените си действия, но не мога да поема отговорност за проблемите от последните години, които не съм решил за два месеца“, каза той по повод поисканата му оставка от ГЕРБ.

„Турската страна ни предава цялата информация по случая с убития граничен служител. Ние работим по няколко версии. Извършителите са двама братя. Стреляно е от турска страна. Ползвани са ловни боеприпаси. Загиналият е граничен полицай със стаж от повече от 8 години. Той е бил много добре обучен“, подчерта вътрешният министър.

„За пръв път държавата показва решимост да се бори с трафика на мигранти“, увери Иван Демерджиев. По думите му се водят разследвания срещу гранични полицаи, подпомагащи трафика. Той предупреди, че те застрашават не само кариерата си, а и свободата си. Няма данни за масово участие на полицаи от вътрешността на страната в трафик, разкри той.

“Сблъскваме се с проблеми от самото начало. Пикът на мигрантският натиск към страната ни беше през септември. Той вече плавно намалява. В момента нямаме нужда от повече служители. Противодействайки по-категорично на тези хора, ние ставаме мишени. Дал съм указания на служителите, че при дадена ситуация, могат да използват и личното си оръжи“, каза министърът.

Министър Демерджиев обвърза искането на оставката му с разследването срещу някои политически лидери. Той увери, че това няма да го разколебае.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че избори 2 в 1 са добра алтернатива за страната?

Подкаст