ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Криптохаосът на седмицата: липсващи пари и фалшиви операции в FTX

пазари

Хаосът в лицензираната в Съединените щати криптоборса "Еф Ти Екс" се задълбочи на 12 ноември след като тя информира, че е открила множество случаи на неоторизиран достъп до платформата, а анализатори обявиха, че активи за стотици милиони долари са били преместени от нея при "подозрителни обстоятелства". Тържището за виртуални валути внесе документи за фалит на 11 ноември – един от най-значимите сривове в криптовселената, след като търговци се втурнаха вкупом да изтеглят от него 6 млрд. щ. долара в рамките само на 72 часа, а най-сериозният му конкурет "Бинанс" отказа да го спаси. Главният изпълнителен директор на "Еф Ти Екс" Джон Рей ІІІ (назначен за административен ръководител на колабиралата компания) заяви на 12 ноември, че работи с правните органи и с финансовите регулатори, за да смекчи проблема и полага "всякакви усилия, за да гарантира всички активи, където и да се намират те". Редом с това върви и процес на отмяна на търговията и на дейността на борсата.   

Драматичният колапс на "Еф Ти Екс" превърна 30-годишния й основател Сам Банкман Фрид от рекламен символ на крипто-успеха в главен герой на най-зрелищния крах в бранша. В обект на спекулации се превърна и местонахождението на Банкман-Фрид, който живее на Бахамите, след появилите се в "Туитър" слухове, че е избягал в Аржентина. Той е потвърдил за агенция "Ройтерс", че не е напускал Бахамите.

В резултат на хаоса в "Еф Ти Екс" най-малко 1 млрд. долара пари на клиенти са изчезнали от платформата, казали на 11 ноември добре информирани източници. Те споделили също, че самият Бакман-Фрид бил прехвърлил 10 млрд. долара от средствата на потребителите в търговската си компания "Алмеда рисърч".  

Нови проблеми изскочили на 12 ноември когато генералният щатски правен консултант на борсата Райн Милър пуснал пост в "Туитър", че дигиталните фирмени активи са били прехвърлени на т. нар. замразено съхранение, за да "смекчат пораженията от установените неоторизирани транзакции". Въпросните "студени складове" са крипто-портфейли, които не са свързани към Интернет, за да бъдат предпазени от хакери. 

Фирмата за анализ на блокчейн технологията "Нансен" съобщава, че е констатирала отлив на 659 млн. долара от "Еф Ти Екс интърнешънъл" и "Еф Ти Екс Ю Ес" през последните 24 часа. Друг анализатор на бранша "Елиптик" пък твъри, че "има подозрения, че са били хакнати" криптоактиви за около 515 млн. долара, а 186 млн. долара вероятно се били прехвърлени за сигурно съхранение от компанията. Крипто-борсата "Кракен" потвърждава, че "екипът й е наясно с идентичността на сметките, свързани с кражбата в "Еф Ти Екс", и е готов да работи с правните органи, за да гарантира, че те имат всичко необходимо да разследват задълбочено случая". 

В заявлението си за фалит "Еф Ти Екс трейдинг" е посочил, че има активи в размер от 10 до 50 млрд. долара, задължения в същия размер и над 100 хил. кредитори. Документ, представен от Банкман-Фрид на инвеститорите на 10 ноември показва, че крипто-борсата има задължения за 13.86 млрд. долара и активи за 14.6 млрд. долара, от които едва 900 млн. долара са ликвидни. Именно това е довело до краха, вкарал компанията в банкрут. 

Колапсът на "Еф Ти Екс" шокира инвеститорите и провокира нови призиви за регулиране на криптовселената, която губи ударно през тази година в хода на срива на цените на виртуалните валути. "С дупката от около 8 млрд. долара между активи и пасиви и в условията на несъстоятелност на платформата, това ще предизвика ефекта на доминото, който ще доведе до поредица от фалити на инвеститори, свързани с "Еф Ти Екс", или принудени да продават активи", коментира Алън Уонг – мениджър на операциите на Хонконгската борса за дигитални активи. В тази връзка крипто-посредникът "Джъмп" споделил в "Туитър" в късните вечерни часове на 12 ноември, че има експозиция към фалиралата платформа (без да уточнява големината й), но фирмата е добре капитализирана.

От основаването си през 2019-а "Еф Ти Екс" е привлякла над 2 млрд. долара от водещи инвеститори, между които "Секвоя кепитъл", "Софт банк", "Блек рок" и "Темасек". През януари платформата е получила още 400 млн. долара при пазарна оценка от 32 млрд. долара. "Софт банк" и "Секвоя кепитъл" твърдят, че са занулили"  инвестициите си в "Еф Ти Екс". Според добре информиран източник, крипто-борсата "Койнбейз глоубъл" също ще отпише вложението, което е направила във фалиралата платформа през 2021-а.  

Bitcoin падна под 16 хил щ. долара на 9 ноември, за първи път от 2020-а, след като "Бинанс" отказа спасителна акция на "Еф ТиЕкс". На 12 ноември виртуалната валута се търгуваше в близост до 16,800 долара – с повече от 75% под абсолютния си максимум от 69 хил. долара, достигнат през ноември 2021-а – а ден по-късно, в неделя, търговията се движеше около 16,600 долара. Дигиталната монета на "Еф Ти Екс" – FTT – загуби над 91% от пазарната си оценка рез седмицата, а акциите на фирмите, свързани със сектора също паднаха.

Анализатори на "Сити" пишат, че "криптопазарът е прекалено малък и тънък, за да предизвика спазъм на финансовите пазари, доколкото неговата пазарна капитализация е 890 млрд. долара рещу 41 трлн. долара на щатските фондови борси. Те допълват, че "през последните четири години фалиралото крипто-тържище е получило 1.8 млрд. долара от фирми за рисков капитал и от пенсионни фондове – прекият начин за пазарни поражения, като могат да се очакват и по-нататъшни дребни усложнения за портфейлните шокове в силно колеблим макро-режим".

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че има политически натиск върху съдебната ни система?

Подкаст