ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Кибератаките вече целят постигане на политически цели

атанс мазнев

„България приветства изграждането на споделен виртуален капацитет за подкрепа при киберинциденти и го намира за нужно и навременно, с оглед на постоянно увеличаващите се атаки. Те вече не са само с цел финансови облаги, а и за постигане на политически цели.“

Tова заяви заместник-министърът на електронното управление Атанас Мазнев, който бе начело на българската делегация в конференцията „Ангажираност на НАТО за киберотбрана 2022“. Събитието се проведе в Рим. 

Министърът подчерта и изключителното значение за взаимодействието между страните от Европейския съюз и тези извън него – САЩ, Великобритания и други. Това взаимодействие акцентира към нуждата от координиране на развиващите се дейности и проекти в рамките на (Организацията на Северноатлантическия договор) НАТО.

Домакин на конференцията бе италианското Министерство на външните работи и международното сътрудничество, със съпредседателството на САЩ и подкрепено от Международния секретариат на НАТО. В нея участие взе и генералният секретар на НАТО, Йенс Столтенберг, постоянните представителите от делегациите в НАТО, както и световни експерти, в областта на киберсигурността, от всяка държава участник във форума. 

Сред основните цели на конференцията бе постигане на високо ниво на сътрудничество, взаимопомощ и съвместна работа по отношение на киберсигурността.

По време на форума заместник-министърът Атанас Мазнев получи покана от латвийската делегация. Желанието от тяхна страна е България да вземе участие в "Срещата на върха на НАТО на кибершампионите: мост между трансатлантическия и азиатско-тихоокенския регион", която ще се проведе през 2023 г. в Латвия.

Като резултат от срещата в Рим, в четвъртък (17 ноември), Министерството на електронното управление ще посрещне делегация от Република Северна Македония. По време на срещата ще се обсъдят добрите практики от българска страна в сферата на киберзащитата.

С цел превенция и защита съюзниците следва да имат готовност за адекватна и бърза реакция, при масирани кибератаки срещу критична инфраструктура и евентуален пробив в нея. Около тази позиция се обединиха всички участници в конференцията „Ангажираност на НАТО за киберотбрана 2022“. 

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че правителство с ротационен премиер е способно да изведе за 18 месеца България от политическата криза?

Подкаст