ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Училища ще получат пари по ПВУ за STEM обучение

Министерски съвет Атанас Пеканов

Още класни стаи за обучение по наука, технологии, инженерство и математика, т.нар. STEM обучение, ще има по Плана за възстановяване. Част от училищата ще могат да получат и до 600 000 лева.

Само 300 от близо 2400-те училища в страната имат изградени STEM класни стаи. И затова новите планове предвиждат помощ при отпускането на средствата. Повече ще получават училищата, които започват от нулата, а таванът е определен спрямо броя ученици. Така финансирането е от 50 хиляди до 600 000 лева. От 10 до 80 хиляди пък ще се вземат за изграждане на високотехнологични класни стаи, каза директорът на националния STEM център Найден Шиваров.

"Учениците и учителите ще могат да се свързват помежду си у нас и с училища в чужбина", допълни той.  

В страната вече се изгражда един национален и три регионални центъра. Там учители и деца – участници в олимпиади ще могат да се обучават.  

"По този начин страната ни ще има учени, които са уважавани в цял свят и – надяваме се – бъдещи нобелови лауреати", отбеляза вицепремиерът Атанас Пеканов. 

А ръководителят на Работната група за възстановяване и устойчивост на Европейската комисия Селин Гауер предупреди, че времето за прилагането на мерките по Плана за възстановяване вече тече. 

Вицепремиерът по управление на европейските средства Атанас Пеканов очаква първото плащане по Плана за възстановяване и устойчивост да е до края на годината. Парите по първия транш са около 2,7 милиарда лева, уточни той.

"През миналата седмица получихме одобрение по отношение на първия транш, позитивна оценка от страна на Европейската комисия. В този смисъл – да, с първото плащане България ще се справи през тази година. Сега в момента върви технически процес, държавите членки трябва да го одобрят също, но важната стъпка беше Европейската комисия че одобри първия транш. Страните членки обикновено одобряват на останалите страни членки средствата. Не мога да предпоставя кога ще бъде физическото плащане. В крайна сметка това е в ръцете на европейските институции. В момента работим и за второто плащане", каза още Пеканов.

Ангажиментите ни по плана остават, каза Пеканов на въпрос за поетия ангажимент за закриване на въглищните централи. 

"В момента Планът е такъв, какъвто беше договорен от редовния кабинет и Европейската комисия. Няма страна, която по някакъв начин да е пристъпила към промени във вече заложените и договорени ангажименти по Плана за възстановяване и устойчивост. Знаете, че в Европа се водят много активни дискусии по отношение на променящата среда в енергийната сфера. Европа откликва на тази променяща се страна с нови инструменти, например инструмента RepowerEU. Когато той бъде финализиран, когато имаме повече яснота как той ще се използва, тогава променената ситуация вече може да се обсъжда с оглед на механизмите, които могат да помогнат да се справим по-добре с нея", обясни вицепремиерът.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че служебното правителство свърши добре работата си?

Подкаст