ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Гечев: До месец домакинствата ще получат заявените дърва за огрев

Явор Гечев

Има населени места, където все още не са доставени дърва, но полагаме всички усилия до един месец да има пълно задоволяване. Недостигът е следствие от неправилно планиране, но по складовете има значителни количества. Това заяви служебният министър на земеделието Явор Гечев по време на брифинг за осигуряването на дърва за огрев на населението. По думите му положението към днешна дата е по-добро от предходната година. Министърът припомни, че търсенето на дърва за огрев се е увеличило три пъти спрямо миналата година, което е нормално, имайки предвид, че няма въглища. Но в последните три месеца се наблюдава рекорден добив на дървесина, а като допълнителна мярка земеделското министерство е намалило дървата за преработвателната промишленост, за да стигнат за битовите нужди.

Количествата, които са добити и са доставени до момента, са над 135 процента от миналогодишните добити количества, като се очаква да станат 150 процента до края на годината, уточни Гечев. Той цитира официални данни, според които до преди около 3 месеца доставките на дърва в различните предприятия са били 30-35 процента, към днешна дата отиват към 90 процента.

В брифинга участие взеха също директорите на шестте държавни предприятия по Закона за горите, които изложиха накратко положението в техните региони. Стана ясно, че ако миналата година държавата е добила и доставила до населението 900 000 пространствени кубика дървесина, тази година количеството е 1 500 000 кубика. В някои региони количеството заявена дървесина е близо два пъти повече от миналогодишната. Това се дължи на презапасяване заради създадената психоза, че идва тежка зима, има газова криза, а дървата няма да стигнат за всички. Засечени са и нарушения от кметове, които вместо да осигуряват дърва за населението, продават дървесина от общинските гори на преработващи фирми заради по-високата пазарна цена. 

В общините, където все още има дефицит, ще се осигурят по 5, вместо допустимите 10 кубика на домакинство, за да не останат хора на студено, като по-късно ще им се доставят и останалите количества, съобщи министърът.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че служебното правителство свърши добре работата си?

Подкаст