ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Шарл Мишел няма да се среща с Лавров в кулоарите на Г-20

шарл мишел

Председателят на Европейския съвет Шарл Мишел каза, че не планира среща с руския външен министър Сергей Лавров в кулоарите на форума на Г-20 на индонезийския остров Бали, предаде Ройтерс.

"Трябва да се опитаме на използваме срещата на Г-20, за да убедим всички наши партньори да окажат повече натиск върху Русия", каза на пресконференция Мишел.

Главните преговарящи на страните от Г-20, включително представителите на Москва, са се споразумели за предварителния вариант на заключителното комюнике от срещата в Индонезия, потвърди Мишел и оцени това като позитивно начало.

Европа ще поддържа контакти с Китай, но се нуждае от "ребалансиране" на отношенията, за да не попадне в твърде силна зависимост от Пекин в сфери като иновационните технологии, допълни председателят на Европейският съвет.

Той каза, че вчерашната среща между американския президент Джо Байдън и китайския му колега Си Дзинпин е била важна и позитивна в смисъл, че "е направен избор за конкуренция, вместо за систематичен конфликт".

Европа ще поддържа също отношения с Китай въпреки различията между двете страни, тъй като, по думите на Мишел, "е важно да се изслушваме един друг и да развиваме по-добро взаимно разбиране".

Европа обаче трябва да избегне да направи "същите грешки", каквито направи с руските изкопаеми горива, каза той.

"По отношение на Китай не бихме искали да сме прекалено зависимо от иновационните технологии, от които днес се нуждаем, и от които ще се нуждаем в бъдеще", каза Мишел и добави: "Затова е важно да се ребалансират отношенията и за тази цел е от ключово значение също да поддържаме контакти с китайските власти".

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че служебното правителство свърши добре работата си?

Подкаст