ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

ВАС отхвърли поредна жалба на “Евролаб 2011”

ВАС

Скандалната фирма "Евролаб 2011" ЕООД отново бе порязана от съда. Върховният административен съд остави без разглеждане искането на фирмата за спиране действието на постановлението на Министерски съвет, с което на 13 октомври 2022 г. ГКПП „Капитан Андреево“ беше включен в списъка на стратегическите обект от значение за националната сигурност.

Постановлението е прието на основание чл. 41, ал.1 от Правилника за прилагане на закона за Държавната агенция “Национална сигурност“. Съгласно разпоредбата, стратегически обекти и дейности, които са от значение за националната сигурност, се определят от Министерския съвет в единен списък и тези обекти и дейности са част от критичната инфраструктура на страната.

Върховните магистрати приемат, че безспорно оспореният подзаконов нормативен акт е такъв, с който непосредствено се осъществява сигурността на страната, а съгласно чл.128, ал.3 от АПК, този вид административни актове не подлежат на съдебно обжалване. Следователно, жалбата на "Евролаб 2011" ЕООД е процесуално недопустима и не подлежи на съдебно обжалване, съобщиха от пресцентъра на Върховния съд.

Процесуалната недопустимост на жалбата обуславя и процесуалната недопустимост на искането за спиране на предварителното изпълнение, поради което също следва да бъде оставено без разглеждане.

Определението по административно дело 10211 от 2022 г. може да се обжалва пред петчленен състав на ВАС.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че има политически натиск върху съдебната ни система?

Подкаст