Зарков: Ако сме в Шенген, границата на ЕС ще бъде по-добре охранявана

Крум Зарков

"България е изпълнила правилата и има право да влезе в Шенген. Не бива да говорим за шансове, а за реализация на това право. Една ситуация, при която държавата ни има всички задължения, но гражданите ѝ не могат да се възползват от всички права, не е търпима." Това заяви пред bTV служебният правосъден министър Крум Зарков. Според него влизането в Шенген ще допринесе за защитата на границата ни. "Охраната на българската граница е непрекъсната борба. Когато сме в Шенген, тя ще бъде по-добре охранявана и това трябва да стане ясно на нашите партньори", изтъкна той.

По думите на министъра имаме подкрепата на Европейската комисия на най-високо ниво. "Един от аргументите на Нидерландия да остава скептична е свързан с техните разбирания за върховенството на закона в България. Днес имам среща по този въпрос и мисля, че комисията ще оцени по достойнство това, което се прави в България", смята Зарков.

Той уточни, че най-голямо внимание предизвикват въпросите за отчетността на главния прокурор и ефективните присъди на хора по високите етажи на властта. "Това са дълбоки реформи, които отдавна е трябвало да бъдат направени в интерес на българските граждани. Мисля, че всички разбират, независимо от коя партия са, че българите имат право да получават справедливост в България, а не ходят до Страсбург или Брюксел за това", допълни правосъдният министър. 

Очаква се днес работната група по въпросите на Шенген да има първа дискусия по предложената от Европейския съвет резолюция за присъединяването на Румъния и България към Шенгенското пространство. Швеция вероятно ще се присъедини към Нидерландия и също ще блокира България, Румъния и Хърватия при опитите им да се присъединят към Шенгенското пространство. Това става ясно преди ден от изказване както на политическата опозиция в страната, така и на един от коалиционните партньори, изразили позицията си пред шведския всекидневник Dagens Nyheter.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

PODCAST

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *