ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Без изборен район “Чужбина”, реши правната комисия

Парламент Народно събрание сграда

С гласувани на второ четене промени в Изборния кодекс мнозинството в Правната парламентарна комисия закри Обществения съвет към Централната избирателна комисия, увеличи състава на самата комисия на 25 члена, де факто премахна район "Чужбина" и увеличи драстично броя на необходимите заявления за откриване на секции зад граница.

ГЕРБ, ДПС и БСП наложиха почти всички от тези промени. Това стана въпреки възраженията на "Демократична България" и "Продължаваме промяната", че направените предложения между първо и второ четене "прекрояват изборния процес в България и затрудняват правото на глас на сънародниците ни зад граница".

В малцинство заедно с тях в повечето случай бяха и "Възраждане" и "Български възход".

Единственото сравнително общо гласуване беше това за увеличаване състава на ЦИК, макар и с различни мотиви – за да има пропорционално представителство на партии в настоящия момент или защото с връщането на хартиената бюлетина Комисията ще има още много работа.

Според гласуваното от мнозинството, за да се открие секция в чужбина ще трябват не 40, а 100 заявления. Съществуващата от години, макар и само на хартия, възможност за "електронно  дистанционно гласуване", също е на път да отпадне. Както това се случи с Обществения съвет на ЦИК.

В опит да убеди депутатите в обсъждането се намеси и председателката на Съвета Цветелина Пенева, която се позова на шефа на Правната комисия Радомир Чолаков, че депутатите трябва да работят за връщане на доверието към институциите.

"Недейте да накърнявате това доверие като заличите институцията Обществен съвет. Не мисля, че тя на някого пречи по начина, по който работи или по начина, по който произвежда становища и анализи. Ако желаем, ще бъдем чути. Ако не, вие като народни представители правите това, което вашата съвест повелява. Но все пак ви призовавам още веднъж – оставете гласът на гражданите да може да се чуе", каза тя.

Предстои обсъждането на ключовите промени, свързани с връщането на хартиените бюлетини, подкрепяно от същите формации, както и решение – те да бъдат единствен вариант, докато не бъдат въведени машини с оптични устройства, каквото предложение са направили от ДПС.

Промените в Изборния кодекс по-рано днес станаха повод за поредната порция остри реплики между "Продължаване промяната" и ГЕРБ, но не от кулоарите, както вчера, а от парламентарната трибуна.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Как ще гласувате на предстоящия местен вот на 29 октомври - с машина или на хартия?

Подкаст