ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Данъчните отбелязват професионалния си празник – Денят на Св. Матей

Свети Матей

На 16 ноември Националната агенция за приходите отбелязва Деня на Свети Матей – първият събирач на данъци.

Навръх професионалния си празник, от НАП отчитат поредна година на рекордни приходи. До 31 октомври са постъпили близо 25 млрд. лева от данъци и осигурителни вноски, което е с над 2.3 млрд. лева повече в сравнение със същия период на миналата година.

За улеснение на данъкоплатците, приходната агенция предлага повече от 160 онлайн услуги, което я нарежда на водещо място в страната сред дигиталните институции. 
А партньорският подход на Агенцията спрямо бизнеса и гражданите води до положителна промяна в поведението на данъкоплатците. 
„Наблюдаваме ръст на доброволното деклариране и плащане на задълженията. Националната агенция за приходите се развива непрекъснато, повишава качеството на предлаганите услуги, като целта ни е да улесняваме гражданите и фирмите при изпълнение на задълженията им. Постигнатите резултати са благодарение и на служителите на Агенцията, на техните положени усилия, добре свършената работа и неспирния стремеж към усъвършенстване на данъчната администрация“, отбелязва изпълнителният директор на приходната агенция Борис Михайлов.

На днешния ден Православна църква чества Свети Матей – един от 12-те апостоли и автор на първото от четирите канонични Евангелия (Евангелие от Матей). Като светец се празнува от Православната църква на 16 ноември, а от Римско-католическата църква – на 21 септември.

Матей е роден в рибарското село Капернаум, в Галилея, където е работил като събирач на данъци (митар) за управителя на Галилея – Ирод Антипа (син на Ирод Велики).

Капернаум играе важна роля в евангелията и Новия завет като място, където е живял Исус Христос. Там са живели и много други негови ученици като апостолите Петър и Андрей, също така братята Яков и Йоан (синовете на Зеведей) и Матей митарят. Исус Христос проповядвал в синагогата на града и живял в къщата на Петър.

Според Евангелието от Матей на брега на Тивериадското (или Галилейското) езеро (днес най-голямото сладководно езеро в Израел), там, където се събирали данъците, Исус Христос се спрял, призовал Матей да върви след него и той го последвал, като станал един от неговите дванадесет ученици. Осем години след Възнесението по молба на йерусалимските християни Матей написал своето евангелие, в което разказва за живота и делото на Исус Христос.

Според преданието Матей проповядва на евреите в Йерусалим, след това в Персия и Етиопия. И умира като мъченик.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че служебното правителство свърши добре работата си?

Подкаст