ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

НАТО: Няма данни за умишлени действия при инцидента в Полша

йенс столтенберг

Няма данни, че снощният инцидент в Полша се дължи на умишлени действия, нито че Русия подготвя военно нападение срещу НАТО. Това заяви генералният секретар на пакта Йенс Столтенберг на пресконференция след извънредно заседание на Северноатлантическия съвет.

Разследването по случая продължава и трябва да изчакаме резултатите, призова той. Предварителната оценка показва, че вероятно случаят се дължи на това, че украинската противовъздушна отбрана се е задействала срещу руските ракетни удари, посочи Столтенберг.

Вината не е в Украйна, Русия носи цялата отговорност с продължаването на войната, заяви генералният секретар. Той отбеляза, че снощният инцидент е настъпил в ден на масирани руски въздушни удари по Украйна. Русия трябва да спре тази безсмислена война, настоя Столтенберг.

Той съобщи, че е разговарял с президентите на САЩ Джо Байдън и на Полша Анджей Дуда, и обобщи, че е необходимо да се запази спокойствие. Винаги сме готови да направим необходимото за защитата на всеки съюзник, заяви Столтенберг.

Ситуацията с падналите в Полша отломки от ракета не дава никакъв повод за ескалация, заяви днес говорителят на Кремъл Дмитрий Песков, цитиран от ТАСС.

Варшава можеше веднага да каже, че става дума за отломки от ракета, изстреляна от противовъздушна система С-300, която няма нищо общо с Русия, каза още Песков. "Не, не знам да е имало такова нещо", отвърна говорителят, запитан от журналист дали руските власти са се свързали със САЩ или НАТО, за да не се стига до ескалация. "Работата е там, че няма и повод за ескалация. Поляците можеха веднага да съобщят, че става дума за отломки от ракета, изстреляна от система С-300. Ако го бяха направили, всички специалисти щяха веднага да разберат, че това не може да е била ракета, която има връзка с руските въоръжение сили", категоричен бе Песков. 

Някои страни направиха неоснователни твърдения във връзка с вчерашната експлозия в Полша, заяви още Песков.

Кремъл приветства "сдържаната" реакция на американския президент Джо Байдън във връзка с експлозията в Полша. По-рано полският президент Анджей Дуда заяви, че Варшава не разполага с доказателства кой е изстрелял ракетата, причинила смъртта на двама души.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че служебното правителство свърши добре работата си?

Подкаст