ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Парламентът ще обсъди промени в Закона за социално подпомагане

Народно събрание

На днешното редовно заседание, на 16 ноември, се очаква депутатите да обсъдят на първо четене промени в Закона за социалното подпомагане. Това предвижда проектопрограмата на Народното събрание. Предвидено е и за утрешния ден (17 ноември) да се обсъди, но като втора точка.

С обвързването на системата за социално подпомагане с линията на бедност ще се изпълнят препоръките на Европейската комисия и условията за активиране на Плана за възстановяване и устойчивост, които са свързани със схемите за минимален доход.

Също така ще се създадат необходимите условия за оптимизиране на системата за социално подпомагане – разширяване на обхвата на подпомаганите лица и семейства и увеличаване на размера на помощите, се посочва в мотивите към законопроекта, внесен от Министерския съвет.

Утре (16 ноември) депутатите ще започнат работа с първо четене на два законопроекта за промени в Закона за подпомагане на земеделските производители. В проекта на дневен ред е и ратифициране на Допълнение на Споразумението за заем между Европейския съюз като заемодател и България като заемополучател. Новият заем в размер на 460 170 000 евро, поискан от страната ни, е за покриване на бюджетни разходи във връзка с преодоляване на социално-икономическите последици за работниците и самостоятелно заетите лица вследствие на COVID-19.

Предвижда се също така депутатите да разгледат на първо четене изменения в Закона за данъците върху доходите на физическите лица и да продължат обсъждането на промените в Закона за корпоративното подоходно облагане. В проектопрограмата са и внесени от ГЕРБ-СДС промени в Закона за висшето образование.

Ще има обсъждане и на ратифицирането на споразумения между Федералната резервна банка на Ню Йорк, Министерството на отбраната на България и Агенцията на Департамента по отбрана на САЩ, които са за сътрудничество в областта на сигурността и са свързани с изпълнението на договорите за доставка на осемте самолета F-16 Block 70.

В четвъртък (17 ноември) парламентът ще продължи изслушването на служебния министър на енергетиката Росен Христов относно доставките на газ в България от 27 април 2022 г. досега – цени, контрагенти, тръжни процедури. След промените в Закона за социалните помощи, Народното събрание ще разгледа на първо четене и изменения в Закона за семейните помощи за деца.

Предвижда се депутатите да обсъдят и проект на решение за създаване на Временна комисия за разглеждане на въпросите с недостига и високите цени на дървата за огрев за отоплителен сезон 2022-2023 г. и за изготвяне на предложения за справяне с тези проблеми.

В петък (18 ноември) е предвиден редовен парламентарен контрол.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че служебното правителство свърши добре работата си?

Подкаст