ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

ПП поиска вот с хартиена бюлетина само в специални секции

Парламент среща Продължаваме промяната и БСП Кирил Петков Асен Василев

"Продължаваме промяната“ поиска отхвърляне на всички текстове в Изборния кодекс в полза на смесеното гласуване. От парламентарната група внесоха няколко предложения за изменения между първо и второ четене в Народното събрание. Ако бъдат приети, те ще гарантират правата на гражданите и ще върнат доверието им в изборните резултати, смятат от "Продължаваме промяната".

От политическата сила потвърждават позицията си, че гласуването с машина трябва да се запази изцяло в секциите с повече от 300 избиратели, като първата група предложения предвижда да се отхвърлят всички текстове в полза на смесеното гласуване.

С цел да се ограничи контролираният вот, парламентарната група предлага да се уточнят правилата за гласуване в изборните помещения. Когато се гласува с хартиена бюлетина, законът предвижда това да се случва в съответната кабина. Уточнението, което прави ПП, е, че кабината трябва да гарантира тайната на вота, като в същото време да предотврати потенциална външна намеса в свободната воля на избирателя.

От "Продължаваме промяната" внесоха предложения, които не засягат пряко гласуването с хартиена бюлетина, но са насочени към подобряване на изборния процес и гарантиране на честността на вота. Те обхващат регистрацията на кандидатите за народни представители, избирателните списъци, броя на мандатите, преференциалния вот, възнагражденията на членовете на СИК и други.

От ПП припомнят, че при гласуването с хартиени бюлетини многократно са отчитани високи проценти на сгрешени протоколи, като на отделни места те надхвърлят 90 на сто.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че има политически натиск върху съдебната ни система?

Подкаст