ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

“Газпром” печели арбитраж в Стокхолм за плащането в рубли

газпром

Арбитражен съд в Стокхолм е постановил, че финландската компания "Газум" трябва да плати на "Газпром" повече от 300 милиона евро за доставки на газ, след като не е спазила задълженията си по схемата "взимаш или плащаш". Това съобщи "Газпром експорт" днес, предаде Ройтерс.

Gazprom Export съобщи в четвъртък, че арбитражен съд в Стокхолм е постановил, че финландската компания Gasum трябва да плати на Gazprom повече от 300 милиона евро (311 милиона долара) за доставки на газ, след като не е спазила задълженията си за вземане или плащане.

Финландският държавен газов оператор "Газум" съобщи вчера, че арбитражният съд е постановил, че той не е длъжен да плаща на руския доставчик на газ "Газпром" в рубли.

Финландската компания заведе срещу "Газпром" в арбитраж през май, след като "Газпром" поиска от "Газум" да плати в рубли за газ, след като Европа наложи санкции на Москва заради действията й в Украйна.

"Арбитражният съд, наред с други неща, осъди "Газум" да плати дългове на "Газпром експорт" над 300 милиона евро за доставки на газ и във връзка с неизпълнение на задължението "взимаш или плащаш", както и лихви за забавено плащане", се казва в изявление на "Газпром" от днес.

Руската страна съобщава, че трибуналът е "потвърдил законността на спирането на доставките на газ" в случаите, когато купувачът не е платил в рубли – схемата "газ срещу рубли" на руския президент Владимир Путин, въведена по-рано тази година – и е посочил, че двете страни трябва продължат преговорите за разрешаване на проблема за бъдещи доставки.

След тази присъда "Газпром" вероятно ще съди и други клиенти от ЕС, които също са отказали да плащат в рубли, коментира украинската информационна агенция УНИАН. На свой ред както "Газум", така и други компании заявиха, че ще съдят "Газпром" за прекъсване на доставките въпреки съществуващите договори, припомня агенцията.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

This poll is no longer accepting votes

Как ще приключат протестите на земеделските производители?

Подкаст