„Холдинг БДЖ“ ЕАД отчита 5 млн. лв. печалба

Красимир Папукчийски

Днес (17 ноември) се проведе заседание на парламентарната комисия по транспорт и съобщения. Втора точка от дневния ред бе представяне на информация за състоянието на сектор "Железопътен транспорт" и напредъка по Националния план за възстановяване и устойчивост в частта транспортна свързаност от ръководството на Министерството на транспорта и съобщенията, ДП „Национална компания „Железопътна инфраструктура“ и „Холдинг БДЖ“ ЕАД.

Със задачата да информира депутатите от ресорната комисия бе натоварен заместник-министърът на транспорта и съобщенията Красимир Папукчийски, който представи информация за състоянието на сектор "Железопътен транспорт". 

Той обясни, че състоянието на железопътния сектор трябва да бъде структурирано в няколко аспекта – състояние на кадри, състояние на подвижен състав, елементи от пазара, състояние на нетягов и тягов подвижен състав и изпълнение на проектите от „Национална компания „Железопътна инфраструктура“.

Министърът започна с пътнически превози като финансово състояние и обяви, че за последното десетмесечие е отчетена загуба от порядъка на 5.7 млн. лв. при планирана 17 млн.лева. Той обясни, че компенсацията е от намалянето на инфраструктурните такси от инфраструктурния управител с 50% и от компенсацията на държавата заради себестойността на електроенергията. 

Папукчийски подчерта и, че пътническият поток е нараснал с почти 39% спрямо миналата година, като вече са възстановени параметрите отпреди COVID-кризата и има увеличение с 10 процента. 

Той разясни и какво са заварили като служебен кабинет – генерирани са били огромни закъснения, неремонтиран подвижен състав, половината от новите локомотиви на БДЖ са били в застой. Като вече същите в рамките на два месеца са отремонтирани и са влязли в експлоатация. 

Министърът обърна внимание и на състоянието на „Холдинг БДЖ“ ЕАД, като за тази година до момента отчитат печалба в общ размер от 5 444 000 млн. лева, като печалбата е генерирана от спечеленото дело срещу Първа инвестиционна банка, която е от порядъка на 11 млн. лева. Той уточни, че при ситуация, че е нямало печалба от това дело, пак е щяло да става дума за загуба.

Министърът отбеляза като интересен факт, че „Холдинг БДЖ“ има огромен ресурс от активи, като Папукчийски визира вагонен парк, който се изразява в 2696 вагона, които не са в експлоатация. Той заяви, че една от мерките, които са предприети от него и от новото ръководство, е в рамките на тази година и следващата да бъдат стартирани процедури за ремонт на над 450 товарни вагона, за които вече е заявено, че трябва да бъдат поправени и след това използвани. 

Папукчийски коментира и състоянието на товарните превози, което той самият определи като не много добро. За десет месеца загубите са на стойност 3 665 000 млн. лева при заложени 10 991 00 млн., като трябва да се отбележи, че има ръст на превозите с около 2 процента. 

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

PODCAST

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *