ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Корнелия Нинова: ПП и ДБ блокират създаването на правителство

Корнелия Нинова

Днес разговорът за промени в Изборния кодекс минава на много висок тон. Започнаха крайни изказвания, лепене на етикети, плашене с протести и контрапротести. Ние призоваваме всички да се успокоим и да взимаме разумни решения с разумни аргументи. Щеше да е много хубаво, ако с такъв плам спорехме за минималната работна заплата и детските надбавки.

Това заяви лидерът на БСП Корнелия Нинова по време на брифинг в Народното събрание.

По думите й тон на този истеричен разговор днес дадоха “Продължаваме промяната“ и “Демократична България“ с декларацията от сутринта. "По този повод имаме да ви казваме четири неща", допълни тя.

"Партиите, които си залепиха етикетите за проевропейски и демократични оспорват европейската демокрация. Никъде в Европа не се гласува с машини, а в едни от най-големите държави и демокрации като Германия има решение на Конституционния им съд по този въпрос – че машинният вот не гарантира честен вот", заяви Нинова.

И продължи: "Ако питате нас, днешната новина е предложението на БСП Народното събрание да излезем с единна позиция за приемането на България в Шенген. Декларация на българския парламент, отправена до всички парламенти на държавите членки. Много правителства, различни политически сили сме се борили за това България да има заслуженото си място в Шенген. Днес тази декларация беше приета в Народното събрание без гласовете на “Продължаваме промяната“ и “Демократична България“ – така наречените и самоназовали се проевропейски партии".

"Трето – в социалната комисия по предложение на “Продължаваме промяната“ отпадна от дневния ред гледането на Закона за семейни помощи на деца. Великата социална програма, великите 16 предложения за социална подкрепа на бедни, млади, деца и семейства се самоопроверга с това гласуване в социалната комисия", каза още Корнелия Нинова.

"Днес си позволиха отново да лепят етикети на статукво на партиите, които подкрепяме промени в Изборния кодекс и да се гнусят от тази ситуация, от това статукво. Не се гнусят да гласуват със статуквото ГЕРБ и ДПС за износ за оръжия за Украйна, плащане сега и веднага на нови самолети. Конкретният договор за новите самолети влезе вчера в парламента и ще видим как ще гласуват. Значи не е проблем статуквото ГЕРБ, ДПС, “Продължаваме промяната“ и “Демократична България“ да поставят пред риск и да въвличат България във войната, но е статукво, когато БСП, ДПС и ГЕРБ гласуват по други закони. И сме шокирани от две думи на г-н Христо Иванов, когато в зала го запитахме по този въпрос, за решението за войната и самолетите, каза: “Това е частно решение“. Какво означава това? Българският парламент, коалиция на войната, с партиите на статуквото ГЕРБ и ДПС, е частно решение. А въпросът за Изборния кодекс бил общосветовен", коментира лидерът на БСП.

"От “Продължаваме промяната“ не искат разговори с БСП за правителство, независимо дали с втори или трети мандат, ако той дойде при нас. Тяхна воля. Ние не насилваме никого и не се предлагаме на никого. Но да се знае отсега от българския народ – кой ще провали възможността за редовен кабинет, работещ парламент, спокойна зима, социални плащания и гаранции за икономиката – “Продължаваме промяната“ и “Демократична България“ с тези заявки блокират възможността", подчерта тя.

"И забележете за какво, каква е червената линия – не са чекмеджетата, не са кюлчетата, не е борбата с модела, дори не е и промяната в съдебната система, а смесеното гласуване, което е най-демократичното и отговаря на желанията на българския народ. Това се превръща в червена линия и тази истерия вече буди все повече съмнения за манипулация на машинния вот, това не е нормална реакция. Да, може да имаме различни позиции, но да поставяш това като червена линия пред бъдещето на България, да лепиш етикети за статукво, но да участваш под друг формат със статуквото, да плашиш народа с протести и контрапротести, това слага много големи въпросителни", посочи Нинова.

По отношение на реакцията на Бойко Борисов, който критикува решението за района в чужбина и премахването на Обществения съвет към ЦИК, тя каза: "Тези предложения са направени между първо и второ четене от ГЕРБ. Ако г-н Борисов иска да си ги изтегли, да го направи. Тези предложения не фигурират в нашия законопроект".

По отношение на ултиматума на Христо Иванов от трибуната, че ще разговарят и ще търсят диалог, ако Народното събрание вземе решение БСП да си изтегли законопроекта, Нинова заяви: "Представяте ли си колко е висок залогът при тези хора, питаме се защо ли, тъй като ние вече не можем да го изтеглим. Ние питаме дали да слагаме червена линия, уважаеми демократи, да си отмените решенията за оръжията, за самолетите, за всички решения, които бяха взети буквално десет дни след започването на парламента".

"Днес се казва “Най-важен ли е Изборният кодекс?“ – ами не е, по-важна се оказва коалицията на войната. Защото тя мина още преди десет дни. По-важно се оказа да отхвърлят Закона за семейни помощи за деца, по-важно се оказа да отхвърлят общото решение за приемане на бюджет за 2023 г. и да се изправят пред риск наистина да оставим хората на студ и глад. За нас пък тези неща са по-важни, така че към всички малко да успокоят емоциите, има си правила и ред, да си продължи заседанието, без извънредност и каквото реши мнозинството", завърши Корнелия Нинова.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

This poll is no longer accepting votes

Как ще гласувате на предстоящия местен вот на 29 октомври - с машина или на хартия?

Подкаст