Над 1000 синдикалисти на световния им конгрес в Австралия

световен работнически парламент

Повече от 1000 синдикалисти, представляващи около 200 милиона работещи в над 130 страни, се събраха в Австралия за световния работнически парламент. Той бе открит днес (17 ноември) и ще продължи до 22 ноември.

Световният конгрес на Международната конфедерация на профсъюзите (МКП) събира на всеки четири години над 300 национални синдикални организации, за да определи глобалния дневен ред на синдикатите. Сред делегатите е и президентът на Конфедерация на независимите синдикати в България (КНСБ) Пламен Димитров.

Дебатите ще се съсредоточат върху темата за нов социален договор, в които ще бъдат включени благоприятни за климата работни места, права на работниците, справедливо заплащане, социална защита, равенство и приобщаване.

Събитието беше открито от Джой Мърфи Уондин, старейшина на австралийското аборигенско племе урунджери, като беше поставен силен акцент върху наследството на първите народи на Австралия.

Делегатите бяха приветствани от Пат Додсън, сенатор за Западна Австралия от Австралийската партия на труда и старейшина на Явуру, който е посветил живота си на борбата за правата на местното население. 

Сред другите оратори бяха президентът на МКП Аюба Уаба (NLC Нигерия), председателят на Австралийския съвет на профсъюзите (ACTU) Мишел О’Нийл и секретарят на ACTU Сали Макманус. 

На конгреса синдикалистите ще обсъдят бъдещите политики на МКП с акцент върху уроците от глобалните сътресения, технологиите и въздействието върху труда, приобщаващото синдикално движение, климата и справедливия преход.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

PODCAST