ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Отменяме заповедта за ограничаване на сечта в горите с 30%

Росен Христов

Днес ще се фокусираме върху сектора на дърводобива и дорвообработването в страната. Отчитаме двойно покачване на цената на дървата. На прага на зимата този проблем става все по-остър. Това заяви служебният министър на икономиката и индустрията Никола Стоянов по време на брифинг. 

„Получихме много сигнали от сектора, че няма достатъчно суровина на пазара. Много производители на мебели дори обмислят напускане на България поради тази причина. Това ме накара да събера всички участници на една кръгла маса, за да се запознаем с всички проблеми“, посочи той.

"Ясно е, че има недостиг на дървесина и е ясно от какво е породен той – заповед на предишен министър на земеделието, с която се ограничава дърводобива с 30%, освен това имаме повишаване на търсенето на дървесината, защото домакинствата се запасяват с дърва заради кризата с газа. Ние осигурихме нужните количества природен газ, но домакинствата се запасяват с дървен материал“, обясни министър Стоянов.

Министърът отчете, че в страната ни добиваме по-малко от прираста на гората в сравнение в останалите европейски страни. Той предупреди, че на база на занижения добив гората става по-податлива на болести, пожари и природни бедствия.

„Основната цел пред нас е, че трябва да оставим на внуците ни повече, отколкото сме заварили. Трябва да се използва устойчиво дървения материал, като ресурс. След всичко това стана ясно, че ще бъде по-добре, ако бъде отменена тази заповед и се върне изискването до 2020 г. Това ще успокои всички и компаниите и ще се осигурят дърва за хората на по-поносими цени“, съобщи Никола Стоянов.

„Има сериозен недостиг на човешки ресурс в сферата на дърводобива. Нивото на обработка е на ниво от Втората световна война, сечта се извършва ръчно, а техниката, с която се извозва дървесината е на 50 години, което уврежда и горите. Дърводобивът в момента не е щадящ за гората," отчита министърът на икономиката.

По думите му е време да се инвестира в сектора и така да се подобри дейността.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

This poll is no longer accepting votes

Как ще приключат протестите на земеделските производители?

Подкаст