ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

ПП и ДБ поставиха ултиматум на БСП за хартиените бюлетини

Среща на ПП и Герб

"Продължаваме Промяната" и "Демократична България" предупредиха БСП, че няма да влизат в коалиционни преговори с тях, ако подкрепят в пленарната зала, приетите през нощта спорни промени в Изборния кодекс, с които се връща гласуването с хартиена бюлетина.  ПП и ДБ направиха съвместно изявление пред медиите в Народното събрание. В знак на протест двете формации няма да влязат в пленарната зала.

Още сутринта започна скандалът по темата. След декларация срещу измененията в Изборния кодекс, от ПП напуснаха залата. Отмениха и насрочената за днес среща с ДПС за бюджета. Ръководствата на групите на "Продължаваме промяната" и ДБ се събраха в стаята на ПП за консултации. След това пред репортерите съпредседателят на ПП Кирил Петков заяви, че в правната комисия снощи е било извършено предателство срещу честния вот на българските граждани. 

"Хартиената коалиция" ГЕРБ-БСП-ДПС каза на българите в България "ние ще решаваме вместо вас", а на българите в чужбина – "не се интересуваме от вас", каза Петков. "БСП трябва да знае, че ако тези решения се гласуват и в зала, ние няма да влизаме в коалиционни преговори с тях, независимо в кой мандат. Те имат избор, решението е тяхно. Ако решат да подкрепят промените и в залата, те заявяват ясно на своите избиратели: "Ние се връщаме трайно и обратно в статуквото – там, където цари задкулисието. Така че това послание да е ясно на всички българи – демократичната общност няма да разреши това да стане задкулисно, тихо, никой да не разбере и техният вот да бъде подменен", подчерта съпредседателят на ПП.

"Цялата заявка внимателно да се обмислят нещата беше хвърлена под влака пред очите ни. Всички приказки как трябва да се обмислят промените отидоха на вятъра", посочи съпредседателят на ДБ Христо Иванов. "Няма да позволим това да стане тихо. Нека всички разберат какво става. Коалицията на реванша се сглоби и имаше своето бойно кръщение в правната комисия", допълни той.

Двете партии изтъкнаха, че ГЕРБ, ДПС и БСП гласували в пълен синхрон по време на среднощното заседание на правната комисия, а председателят на комисията Радомир Чолаков от ГЕРБ си позволявал да заглушава изказванията на някои от депутатите. "Тази нощ, докато всички спяха, беше извършена нощта на хартиената бюлетина. Коалицията зад тази бюлетина вече е ясна на всички и ние няма да я позволим. Миналите избори ги купиха, тези искат да ги откраднат. Няма да го позволим", каза и съпредседателят на ДБ Атанас Атанасов.

Кирил Петков е категоричен, че вече няма търпимост към "номерата на Бойко Борисов" и следващата война ще бъде в пленарната зала.

Междувременно лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов направи изявление във Фейсбук, в което призова депутатите от неговата партия "да преосмислят позицията си" по част от промените в Изборния кодекс. По думите му от ГЕРБ можели да се откажат от подкрепата си за връщането на хартиените бюлетини и да подкрепят създаването на многомандатен избирателен район "Чужбина". Но трябвало от ПП и ДБ да докажат, че машините са сигурни и не могат да бъдат манипулирани. После отбеляза, че връщането на хартиените бюлетини било по предложение на БСП, а е подкрепено от ГЕРБ-СДС, защото и техните избиратели се страхували от машините. Той обаче не приемал да "привързват" хората от партията му като "хартиена коалиция".

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Как ще гласувате на предстоящия местен вот на 29 октомври - с машина или на хартия?

Подкаст