ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Съдът дръпна завесата над решенията на КПКОНПИ

кпконпи

Решенията на Антикорупционната комисия (КПКОНПИ) за отнемане на незаконно придобито имущество не могат да са служебна тайна, а комисията трябва да предостави достъп до тях. Това гласи решението на Административен съд – София град (АССГ) по съдебното дело, заведено от Антикорупционния фонд (АКФ) заради отказа на КПКОНПИ да предостави достъп до решенията си за отнемане на имущество от 2018 до сега. 

„Класифицирането на решенията на КПКОНПИ като служебна тайна не намира опора в закона.Търсената информация е обществена и не съществуват основания за отказване на достъп до нея" се казва в решението на Административен съд – София град. 

В началото на ноември 2022 г. стана ясно, че КПКОНПИ отказва достъп до решенията си въз основа на заповед, приета през 2018 година от тогавашния председател на КПКОНПИ Пламен Георгиев. Георгиев подаде оставка през 2019 г. след скандала „Апартаментгейт“, започнал с разкрития на АКФ и Свободна Европа.

Според заповедта на Георгиев всички решения на КПКОНПИ за образуване на производство за отнемане на незаконно придобито имущество са служебна тайна и не могат да бъдат оповестявани. Става дума за решенията в най-обемната сфера на дейност на КПКОНПИ, в която са заети най-голям брой нейни служители и се издават най-голям брой актове.

С решението си от 14 ноември 2022 АССГ обявява за незаконосъобразен отказа на КПКОНПИ за предоставяне на достъп до решенията за предявяване на иск за отнемане на имущество. Според съда, достъпът до тези актове не би могъл да увреди държавния или друг правнозащитим интерес.  „Налице е неправилно приложение на материалния закон от страна на КПКОНПИ – нарушение на свободния достъп до обществена информация“, заключава съдът. АКФ призовава КПКОНПИ да направи достъпът до своите решения за предявяване на иск за отнемане на незаконно придобито имущество публичен, като ги публикува на своя сайт.
 

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

This poll is no longer accepting votes

Как ще гласувате на предстоящия местен вот на 29 октомври - с машина или на хартия?

Подкаст