ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Все по-голяма е осведомеността за минусите на антибиотиците

Лекарства

Специално проучване на "Евробарометър", публикувано днес (17 ноември), съдържа преглед на отношението на европейците към антибиотиците.

В навечерието на Европейския ден на осведомеността за антибиотиците (18 ноември), проучването на антимикробната резистентност показва, че 23% от попълнилите анкетата са взимали антибиотици през последната година. Това е най-ниският брой от 2009 г. насам.

Това ясно показва, че усилията за информиране на гражданите относно рисковете от прекалената употреба на антибиотици се отплащат. Но е нужна още много работа. Според проучването все още голяма част от европейците са вземали антибиотик без основание (т.е. за вирусни инфекции или само симптоматично).

Антимикробната резистентност (АМР) представлява един от най-големите рискове за здравето на човека. И това е една от 3-те най-сериозни заплахи, установени от Европейския орган за готовност и реакция при извънредни здравни ситуации (HERA), към Европейската комисия, които изискват мерки за координация на равнището на Европейския съюз. 

Нови данни, публикувани днес от Европейския център за профилактика и контрол върху заболяванията (ECDC), показват, че в целия Европейски съюз, Исландия и Норвегия всяка година от инфекции, резистентни на антибиотици, умират над 35 000 души. Тези инфекции водят до допълнителни 1.5 млрд. евро разходи за здравеопазване и загуба на работоспособност в Европейския съюз.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

This poll is no longer accepting votes

Как ще гласувате на предстоящия местен вот на 29 октомври - с машина или на хартия?

Подкаст