ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Корнелия Нинова: Демократично е човек да има право на избор

Корнелия Нинова

Трябва стабилно, редовно и работещо правителство, както и програма, която да се изпълнява и да е за политики. Това заяви Корнелия Нинова в интервю за bTV.

"Доста се вдигна тонът на тази дискусия. Много крайни изказвания, много крайни оценки, някаква истеричност, фалшиви новини", така Нинова коментира дебатите около връщането на хартиената бюлетина.

Лидерът на БСП даде като пример за фалшива новина разпространената информация как всички организации на партията били искали оставката на ръководството и настоявали за конгрес.

"Пише се за една страшна червена вълна срещу ръководството", уточни Нинова и добави, че друга фалшива новина е как тя ходи с колие за 13 000 лв., а то струва 100 лева.

Корнелия Нинова коментира целта на ПП да дадат възможност на всеки български гражданин свободно да гласува, като добави и че от БСП също се стремят към това.

"Според националното проучване 47% от българските граждани искат хартиена бюлетина, а 48% – машина. Няма нищо по-демократично от това да осигуриш на човека право на избор. Тази истерия, това тропане по масата и поставяне на ултиматуми е точно към тези 47%, на които казваш: "Няма да ви дадем право да избирате как да гласувате", обясни лидерът на социалистите.

Нинова коментира и втората теза на "Продължаваме промяната" относно промените в Изборния кодекс. По думите й от ПП и ДБ искали България да е модерна и да не се връща назад, като това им е аргументът защо не искат хартиени бюлетини. В същото време лидерът на БСП даде пример с всички европейски държави, в които няма нито една машина за гласуване.

„В няколкото държави, в които имаше машини, ги отмениха. Мнението на Германския конституционен съд е, че машините не са надеждни. Така че, като сме модерни, нека да сме европейци", посочи Нинова.

Лидерът на социалистите обясни мерките, приети от правната комисия против опитите за подмяна на вота. Тя заяви, че първо ще има видеонаблюдение във всички секции, което ще излъчва броенето на живо и онлайн.

"Броенето ще представлява следното – бюлетините са на масата, взимат се и пред камерата се показва всяка една. Втора гаранция – няма да има тъмна стаичка. Тоест страховете, че влизат вътре и мерят с конец, защото са неграмотни, слагат клечки или снимат бюлетини, за да си вземат след това 50 лева, че са гласували – отпада. Там, където се гласува, е открито и никой не може да влезе с теб, защото цялата секция се вижда. След това бюлетината, която ти е пуснала машината, е валидна, без значение какво е надраскано или нарисувано върху нея, защото машината няма как да ти драска по бюлетината. Важно е тези 600 000, които не гласуваха, част от които не го направиха заради машините, да гласуват. Важно е за да се повиши избирателната активност", обясни още Нинова.

По думите ѝ левицата няма да оттегли законопроекта си, както ги призоваха от "Продължаваме промяната". Според Нинова това не изглежда добро решение.

Корнелия Нинова коментира и обвиненията на ДБ, че участва в коалиция на статуквото ГЕРБ-БСП-ДПС с контратезата:

"А не е статукво и не са гнусливи да гласуват с ГЕРБ и ДПС за износ на оръжия за Украйна, за купуване на самолети F-16, за поръчки на "Грипени", за даване на милиарди за въоръжение?"

Що се отнася до преговорите за правителство Нинова заяви нещо много изненадващо. „Изведнъж от приоритетите на бившите ни партньори изчезна борбата с корупцията, изчезна социалната им чувствителност. Онзи ден по предложение на „Продължаваме промяната“ в социалната комисия отпадна да се гласуват семейните помощи за деца. Според ПП 300 лева да дадеш на дете, за да тръгне на училище, не трябва да се гласува‘‘, възмутено заяви тя. Според нея e явно, че онези приоритети, на които са държали от ПП, рязко са се изпарили.

Според лидерът на социалистите в момента ни трябва стабилно, редовно и работещо правителство, програма, която да се изпълнява и тя да е за политики. Тя уточни, че правителство се прави за политики с програма и срокове, а Изборният кодекс не е политика.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

This poll is no longer accepting votes

Как ще приключат протестите на земеделските производители?

Подкаст