Протест пред парламента срещу хартиената бюлетина

Протест пред парламента срещу връщането на хартиената бюлетина

Симпатизанти на "Демократична България", "Продължаваме Промяната" и тези на партия "Зелено движение" протестират пред Народното събрание срещу връщането на хартиената бюлетина. Причината – промените, приети в Изборния кодекс на второ четене в Правната комисия, с които според трите формации "Хартиената коалиция" е прегазила Изборния кодекс.

ДБ, ПП и Зелените настояват, че промените за връщане на хартиената бюлетина са превърнали машините в принтер, а отмяната на район "Чужбина" затруднява разкриването на секции зад граница. Закрива се и Общественият съвет към ЦИК.

Гласуването на закона в пленарната зала на второ четене предстои, а от ГЕРБ вече анонсираха, че са готови за известни отстъпки, но настояват за смесено гласуване, но с машини от САЩ.

Събралите се граждани скандират: "Мафията вън!".

Много хора и млади семейства с деца са пред сградата на Народното събрание в центъра на София. Издигнали са плакати "Не на хартиената мафия!" и питат: "Ще позволим ли да откраднат изборите?".

Какво казаха някои от протестиращите:

"Тепърва гражданският протестен вот ще се организира, защото е безобразие, това което се случва през последните година-два, през последните 12 години преди това. Организираното невежество ни възмущава".

"Смятам, че това с хартиените бюлетини е много голямо връщане назад. Просто не сме в Европа, а сигурно отиваме в най-изостаналата част на Африка".

"Защо тези партии: ГЕРБ, ДПС и БСП, като в случая БСП има водеща роля, решиха, че това е най-големият приоритет и се фокусираха там? Те биха умрели от кеф ние да не влизаме в парламента и те да си кощунстват по всичко, каквото им се иска, без да имат опозиция", заяви съпредседателят на "Продължаваме промяната" Кирил Петков по време на протеста. 

Той добави, че в сряда ще влязат в зала и ще предложат създаването на Временна комисия за промените в Изборния кодекс. "Ако откажат и нея, това означава, че никой не иска да говори за честни избори. Ще продължим да се борим. Те искаха да направят всички тези машинации докато хората спят", дпосочи Петков. 

"Българският Мадуро е Борисов, защото българският Мадуро – Борисов е избрал тези машини. Не е нормално да казваш "ние сме и за хартиена бюлетина и за машини, но да премахнеш Обществения съвет към ЦИК, да премахнеш всичките други неща, да го направиш в средата на нощта", каза още Петков.

Той посочи още, че въпреки дъжда, на протеста има много хора.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Как смятате, промените по бул. "Витоша" и бул."Патриарх Евтимий" ще подобрят ли организацията на движението в центъра на София?

Подкаст