ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

“Фич” потвърди положителния кредитен рейтинг на България

фич

Рейтинговата агенция "Фич" потвърди дългосрочния кредитен рейтинг на България в чуждестранна и местна валута "BBB" с положителна перспектива. Това обявиха от Министерството на финансите, цитирайки съобщение на кредитната агенция.

Рейтингът на България е подкрепен от нейната силна външна и фискална позиция в сравнение с държавите със същия рейтинг, надеждната политическа рамка от членството в ЕС и дългогодишното функциониране на режима на паричен съвет, се казва в позицията на "Фич".

От друга страна, неблагоприятните демографски фактори тежат на потенциалния икономически растеж и на публичните финанси в дългосрочен период. Положителната перспектива отразява плановете за членство на страната в еврозоната, което може да доведе до по-нататъшни подобрения в показателите за външната позиция на страната, коментират от Министерството на финансите.

Въпреки политическата нестабилност от рейтинговата агенция вярват, че властите остават ангажирани с приемането на еврото от 1 януари 2024 г., като рисковете около този срок са свързани главно с изпълнението на конвергентните критерии. Като се има предвид високата несигурност относно бъдещата динамика на инфлацията през следващите две години, рисковете от забавяне на приемането на еврото след 2025 г. се увеличават. Това е балансирано от ясен ангажимент на местно и европейско ниво за ускоряване на процеса, добавят от министерството.

Според "Фич" пренасянето на неблагоприятни ефекти и забавянето на частното и публично потребление ще намалят икономическия растеж през 2023 г. до 1,4 процента (при 3,8 %, които се очакваха в оценката на рейтинга през юни). Растежът на инвестициите трябва да се увеличи в съответствие с увеличените средства от ЕС през следващата година. Експертите от рейтинговата агенция очакват растежът да се нормализира през 2024 година и да се върне на нива около 3%.

От "Фич" повишават прогнозата за средногодишната инфлация на 13,1 процента през 2022 година. Експертите очакват също инфлацията да остане двуцифрена през първото тримесечие на 2023 г. и да се забави до 5,5 на сто на годишна база в края на годината.

Бюджетният дефицит се прогнозира да остане като цяло непроменен през 2022-2023 г. – около 3,8% от Брутния вътрешен продукт (БВП).

Основни фактори, които биха могли да доведат до положителни действия по рейтинга, са напредък към присъединяването към еврозоната, включително по-голямо доверие, че България отговаря на критериите за членство и вероятния срок за приемане на еврото, коментират от Министерството на финансите. 

Фактори, които биха могли да доведат до негативни действия по рейтинга са: значително забавяне на присъединяване към еврозоната, дължащо се например на неизпълнение на критериите за конвергенция или неблагоприятно развитие на икономическата политика; период на енергиен недостиг в България или в държави, които са важни търговски партньори на страната или повишен риск от такъв сценарий, чието материализиране значително ще понижи перспективите за растеж в сравнение с текущите очаквания на рейтинговата агенция, добавят от финансовото ведомство.

През юни месец тази година "Фич“ потвърди дългосрочния кредитен рейтинг на Българската банка за развитие (ББР) – "BBB" с положителна перспектива.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

This poll is no longer accepting votes

Как ще гласувате на предстоящия местен вот на 29 октомври - с машина или на хартия?

Подкаст