ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Петимата съпричастни към атентата в Истанбул са и каналджии и контрабандисти

атентат

Софийският градски съд (СГС) разглежда мерките за неотклонение за четирима от общо петимата задържани, съпричастни към атентата в Истанбул, при който загинаха 6 души, а над 80 бяха ранени. Ясно е че четирима от тях прокуратурата иска постоянен арест, тъй като за петия обвинен – жена със здравословни проблеми, разследващите са преценили, че няма смисъл да бъде в ареста.

Четиримата са сириецът Амран Абдулрами, Петър Топал, който е с двойно гражданство – българско и молдовско, както и гражданите на Молдова Иван Калак и Леонид Аксакал. Освен за подпомагане на терористична дейност, те са обвинени и за "каналджийство", трафик на хора и контрабанда, коментира по-рано днес прокурорът от Софийската градска прокуратура Ангел Кънев.

Съдебното заседание тече при закрити врата, заради справки от няколко служби, в които има класифицирана информация. Кънев обясни, че в папките има данни от различни информационни системи – на ДАНС, МВР, както и от чужди служби.

"Възложили сме в конкретен момент отделни действия на българското контраразузнаване, които са извършени по правилния начин, в подходящия момент и със законни методи. В конкретен момент техни тактически действия на терен бяха извършени с участието на Специализирания отряд за борба с тероризма, като колегите перфектно изпълниха поставените им задачи", заяви прокурор Ангел Кънев.

"Единствено петият обвиняем, който е жена със сериозни здравословни проблеми, която търпи други принудителни административни мерки по Закона за чужденците, ще бъде определена по-лека мярка за неотклонение. За нея няма да се иска задържане под стража", уточни Кънев. 

От прокуратурата обясниха още, че всички задържани са чужди граждани, като единият от тях има двойно гражданство, едното от които е българско. По последна информация обвинените са влезли на територията на страната ни незаконно.

Прокурор Ангел Кънев допълни, че предстоят още редица действия по разследването, като са отправени молби за правна помощ до няколко държави. Продължава издирването и на един човек, за когото в Турция има издадена заповед за арест.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че избори 2 в 1 са добра алтернатива за страната?

Подкаст