ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

ЕС: Споразумението за климата от КОП27 не е достатъчно амбициозно

Франс Тимерманс

Споразумението за климата, постигнато на конференцията КОП27 в Шарм ел Шейх, Египет, не осигурява достатъчен напредък по климатичните въпроси, каза заместник-председателят на Европейската комисия и ръководител на климатичната политика на ЕС Франс Тимерманс. По този начин той разкритикува ангажимента на някои страни към усилията за ограничаване на покачването на средната глобална температура, предаде Ройтерс.

"Намираме се в решаващото десетилетие, но същевременно не правим достатъчна стъпка напред в името на хората и планетата", каза Тимерманс на пресконференция. "Направената стъпка не предвижда достатъчно амбициозни усилия от страна на основните замърсители за по-голямо и по-ускорено ограничаване на вредните емисии."

Рано тази сутрин делегатите в срещата на върха на ООН за климата КОП27 се споразумяха за създаването на фонд в подкрепа на бедните държави, които са засегнати от климатични бедствия, но направиха пауза преди да гласуват по-широкообхватно споразумение за глобалната борба с изменението на климата, предаде Ройтерс.

След напрегнати преговори, които продължиха и през нощта, египетският председател на КОП27 Самех Шукри представи текст на проектоспоразумение и призова да се пристъпи към окончателно гласуване. 

Делегатите подкрепиха идеята за създаване на фонд в подкрепа на развиващите се страни, който да покрива непосредствените разходи за щети, предизвикани от климатични бедствия като бури и наводнения.

Веднага след това обаче  Швейцария поиска 30-минутна пауза, за да могат преговарящите да се запознаят с предложения от Шукри текст на проектоспоразумението.  

Двуседмичната среща на върха на ООН за климата КОП27 трябваше да приключи в петък, но беше удължена с надеждата, че ще бъде постигнат пробив.

Изплащането на обезщетения за щетите, причинени от изменението на климата в по-бедните страни, беше един от най-наболелите въпроси, обсъждани на форума, отбелязва ДПА.

Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш приветства създаването на фонд за обезщетяване уязвимите в климатично отношение страни, предаде ДПА.

Делегатите на международната конференция за климата КОП 27 направиха "важна стъпка напред към справедливостта", каза той.

"Приветствам решението да бъде създаден фонд за компенсиране на вредите, който да бъде приведен  в действие в обозримо бъдеще", заяви Гутериш. "Ясно е, че това само по себе си не е достатъчно, но все пак беше даден така нужният политически сигнал за възстановяване на нарушеното доверие."

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

This poll is no longer accepting votes

Как ще гласувате на предстоящия местен вот на 29 октомври - с машина или на хартия?

Подкаст