ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Преобладават покупките на жилище с цел вложение и инвестиция

ремонт на жилище

През 2022 г. сред зоните с най-бързо развитие и най-много сключени сделки се наредиха квартали в широкия център на София като Банишора и Зона Б-5, Зона Б-18, където тече изграждането на редица нови комплекси и сгради ново строителство. Те променят изцяло облика им и ги превръщат в много добро решение за хората, търсещи нов дом на комуникативно централно място в столицата. Jfld uf;ekjr,d Полина Стойкова MRICS, изпълнителен директор на BULGARIAN PROPERTIES анализ за жилищния пазар в столицата. 
Другата гореща точка през тази година е квартал "Малинова долина", където в момента се изграждат множество нови сгради, предимно ниско строителство. Средата, новата инфраструктура и близостта до Студентски град и множество удобства, в съчетание с все още ниските цени за южен квартал на София превърна "Малинова долина" в хит през тази година.
Средните цени в най-популярните квартали през третото тримесечие на тази година на база реално сключени сделки са:
– Банишора – 1410 евро/кв. м.
– Зона Б-18 – 1600 евро/кв. м.
– Малинова долина – 1290 евро/кв. м.
– Кръстова вада – 1600 евро/кв. м.
– Манастирски ливади – 1600 евро/кв. метър.
Параметри на закупените жилища и среден престой на пазара
Делът на закупените двустайни апартаменти продължи да нараства през третото тримесечие и достигна дял от 72 на сто спрямо 50 на сто през предходни периоди. Тристайните жилища съставляват само 22% на сто от закупените, а четиристайните се върнаха на нива около 5 процента.
Тези данни рязко контрастират с тенденциите през 2020 и 2021 година, когато пандемията накара хората да насочат интереса си към по-големи жилища, с повече стаи и възможност за по-комфортен живот.
През тази година преобладават покупките с цел вложение и инвестиция за предпазване от инфлацията и именно това върна обратно интереса към двустайните жилища. Нарасналите цени вероятно също накараха някои купувачи да преосмислят търсенето си и да се насочат към по-малки жилища с по-ниска крайна цена.
Средната площ на закупените жилища е 78 кв. м – спад от средно 90 кв. м през предходни периоди, което още веднъж показва описаната по-горе тенденция за закупуване на по-малки жилища.
Най-купувани са апартаменти на 4-ти и 5-ти етаж, като над 60 на сто от тях са с отопление на ТЕЦ.
Средното време на престой за пазара продължава да е изключително кратко – средно 30 дни, като много често продажбите се случват в рамките на до една седмица. В този смисъл все още определено имаме пазар на продавача, който съответно не дава основание и за постигане на отстъпки от офертните цени.

 

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Как ще приключат протестите на земеделските производители?

Подкаст