ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

FTX дължи над 3 млрд. долара на най-едрите необезпечени кредитори

пазари

Фалиралата криптоимперия на Сам Банкман-Фрид "Еф Ти Екс" (FTX) дължи общо 3.1 млрд. долара на най-големите си 50 необезпечени кредитори, като задълженията към два от тях са по над 200 млн. долара на всеки, показват нови документи, внесени в съда в късните часове на 19 ноември. От тях става ясно също, че свързани с FTX дружества трябва да върнат на най-едрия си необезпечен заемодател над 226 млн. долара. Всичките са описани като клиенти, а десет от тях имат искове за по над 100 млн. долара всеки. Кредиторите, чиито имена и местонахождения не са посочени, са сред огромна група хора и институции, хванати в капана на несъстоятелност на криптоборсата. Най-големите по размер 50 претенции са от потребители, на които трябва да се изплатят над 21 млн. долара.  

Американските компании във фалит трябва да предоставят информация за своите дългове като част от процедурата по несъстоятелност. Кредиторите пък ще трябва да преценят кой ще е най-добрия начин FTX да погаси задълженията си когато тръгне банкрута.

В предварително подадените документи в съда FTX твърди, че има активи и пасиви в размер на поне по 10 млрд. долара. По информация на адвокати на криптоимперията казусът може да обхване над един милион кредитори. 

FTX Europe – регионалният клон на криптоборсата, който също е в процедура на фалит, се е опитала безуспешно да получи лиценз за търговия в Швейцария, съобщи на 20 ноември "Нойе Цюрхер цайтунг", позовавайки се на свои източници. Базираният в Пфафикон, близо до Цюрих, FTX Europe е внесъл молба в швейцарския финансов регулатор Finma за лицензиране на "организирана система за търговия", която е била отхвърлена., пише вестникът. Не са посочени причини за неуспеха.

FTX Trading и около 100 свързани с платформата компании започват стратегически преглед на глобалните активи като част от процеса за фалит по глава 11 от американското законодателство.

Междувременно, подуправителят на "Бенк ъф Инглънд" Джон Кънлиф заяви в реч на 21 ноември, че емитираните от борси криптомонети, каквато е FTT на FTX, могат да представляват "екстремен риск" когато се приемат като обезпечение от емитентите им.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Как ще гласувате на предстоящия местен вот на 29 октомври - с машина или на хартия?

Подкаст