ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Япония с призив по повод резолюцията на ООН срещу Русия

ООН

Министерството на финансите на Япония призова да се преразгледа помощта за страните, които не подкрепиха резолюцията на ООН срещу Русия, предадоха световните медии.

Става дума за 19 страни, които не осъдиха действията на Русия в Украйна, а получават помощ от Токио по програмата за развитие на организацията.
Министерството на външните работи на Япония отговаря за отпускането на средствата по програмата. От финансовото ведомство посочват, че средствата трябва да се използват "стратегически", но от външното министерство твърдят, че всеки отделен случай трябва да се "оценява по целесъобразност".

Очаква се 19 държави да получат общо 91.1 милиона долара. Сред тях са Лаос (20.6 милиона долара), Виетнам (12.1 милиона долара), Иран (11.3 милиона долара). Намерението на финансовото министерство на Япония е да преразгледа размера на средствата, като ги намали.

На 14 ноември Общото събрание на ООН прие резолюция, с която Русия се задължава да изплаща репарации на Украйна. Резолюцията беше подкрепена от Канада, Гватемала, Нидерландия и Украйна. Против се обявиха 14 държави, сред които Руската федерация, Китай, Беларус, Северна Корея, Иран, Сирия. Кремъл нарече документа "формализиране на грабежа". От Министерството на финансите на Руската федерация обявиха, че решението няма правна сила.

 

 

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Как ще приключат протестите на земеделските производители?

Подкаст