Бизнесът отхвърля предложението за минималната заплата

Министерски съвет

Минималната работна заплата да е половината от средната брутна за страната за предходните 12 месеца. Това предложение на БСП разглежда Националния съвет за тристранно сътрудничество.

Две министерства – финансовото и социалното са против, бизнесът също отхвърля подобна промяна, която среща подкрепа единствено от синдикатите, предадоха от БНР.

След като стана ясно, че правителството няма намерение да внася нов бюджет за следващата година и минималната заплата остава замразена на сегашното ниво от 710 лв., от левицата предлагат промяна в Кодекса на труда в механизма за определяне на минималното възнаграждение. А именно – тя да е половината от средната работна заплата за страната – това е един от вариантите в приета евродиректива, отнасяща се до този тип отношения.

Депутатът от БСП и председател на социалната комисия Георги Гьоков е категорично против замразяването на минималното възнаграждение и прогнозира, че ако то не се вдигне със 140 лв., после ще трябва да се вдигне с 300 лева.

От своя страна бизнесът защитава позицията, че минималната заплата трябва да се определи по механизъм, договорен със синдикатите, а не предлаган от депутатите. Неговите представители в тристранката напомнят, че в седем икономически дейности в страната са заети над 500 000 работещи, а средното възнаграждение в момента е под 1500 лева. Освен това и заплащането по области също се оказва проблем.

В 22 от общо 27 области в страната, средната работна заплата е под 1500 лева. В осем области в страната тя е под 1300 лева, а в пет – под 1200 лева. Приемането на минимална работна заплата от 850 лева ще доведе до това, че средната работна заплата, отнесена към минималната работна заплата в тези пет области, ще бъде 71 процента", заяви Добрин Иванов от Асоциацията на индустриалния капитал.

От своя страна синдикатите приветстваха законопроекта на БСП. Димитър Манолов от КТ "Подкрепа" отбеляза, че от години аргументите на бизнеса да са против договарянето на механизъм за минималната заплата са едни и същи:

"След като бъде направена тази първа стъпка, ние можем да направим останалото – да уговорим минимални работни заплати по икономически дейности – нещо, което безуспешно се опитваме да направим вече 4-5 години, ако не и повече".

Тристранката разглежда и законопроекти, свързани с предложения за преизчисляване на пенсиите, нови механизми за тяхната индексация, както и нови – по-високи размери на помощите за семействата с деца.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

PODCAST

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *