Доган все пак ще бере домати от оранжерията в летните сараи

оранжерия доган

Оранжерията, която се намира край т. нар. летни сараи на почетния лидер на ДПС Ахмед Доган в парк "Росенец" няма да бъде съборена, реши окончателно Върховният административен съд (ВАС).

Както е известно, делото бе образувано по жалбата на "Хермес Солар" ООД против заповедта на Община Бургас за премахването на оранжерията, тъй като липсват документи за изграждането ѝ.

Миналата година делото беше върнато за разглеждане от нов състав на Бургаския административен съд, който излезе с решение през март тази година. Първият състав на Бургаския съд реши, че постройката е изградена незаконно. Тогава вещото лице установи, че тя е над 900 кв. м., въпреки че в заповедта е описана като 500.

При преразглеждането на делото, новият състав на Бургаския административен съд назначи нова съдебно-техническа експертиза. Тя е установила, че оранжерията се състои от три свързани части с площ съответно – 400 кв. м., 208 кв. м. и 304 кв.м. В мотивите си съдът посочва, че предният състав на съда не е уточнил дали целият обект трябва да бъде премахнат или отделен елемент от него.

„Доколкото в заповедта е наредено премахване на "оранжерия" с площ неотговаряща на измерената при проверката на вещото лице и предвид липсата на конкретизация в акта, то издадената заповед не съдържа точно и ясно индивидуализиране на наредения за премахване обект, което обосновава извод за нейната незаконосъобразност“, се посочва в решението. Неоснователни са възраженията, че липсват строителни книжа за оранжерията, се посочва още в мотивите.

Всички тези мотиви са залегнали в решението на ВАС да потвърди позицията на втория състав на Бургаския административен съд и приеме заповедта на Община Бургас за премахване на оранжерията за незаконосъобразна.

Решението на ВАС е окончателно.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

PODCAST

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *