Орбан разгневи с футболния си шал Румъния и Украйна

виктор орбан шал велика унгария

Румънското министерство на външните работи предаде на посланика на Унгария в Букурещ "твърдото си неодобрение" към жест на унгарския премиер Виктор Орбан, който се появи с шал с щампа, изобразяваща картата на Велика Унгария, на футболен мач между националните отбори на Унгария и Гърция, съобщава Аджерпрес.

Министерството посочи, че отношението на унгарския официален представител е в "очевиден контраст с атмосферата на откритост и възобновяване на двустранния диалог", показани по време на неотдавнашните срещи на румънския външен министър Богдан Ауреску в Будапеща.

"Вследствие на появата на министър-председателя на Унгария г-н Виктор Орбан с шал, изобразяващ картата на Велика Унгария, на футболния мач между националните отбори на Унгария и Гърция, министерството на външните работи предаде на посланика на Унгария в Букурещ твърдото си неодобрение към жеста на унгарския официален представител, чието отношение е в очевиден контраст с атмосферата на откритост и възобновяване на двустранния диалог, показани по време на неотдавнашните срещи, които румънският външен министър имаше в Будапеща както с унгарския си колега, така и с унгарския премиер", се посочва в съобщение на министерството.

Институцията отбелязва, че "всяка проява от ревизионистки тип, независимо от формата й, е неприемлива, противоречаща на настоящата действителност" и на ангажиментите на Румъния и Унгария да изградят двустранни отношения в параметрите на Споразумението за разбирателство, сътрудничество и добросъседство, подписано в Тимишоара на 16 септември 1996 г., и на Стратегическото партньорство, от сключването на което тази година се навършват две десетилетия.

Киев ще привика унгарския посланик, за да изрази протест срещу поведението на премиера Виктор Орбан. Той отишъл на футболен мач с шал, на който част от територията на Украйна била изобразена като унгарска, предаде Ройтерс, като се позова на украинското външно министерство.

"Насърчаването в Унгария на ревизионистки идеи не допринася за развитието на украинско-унгарските отношения и не отговаря на принципите на европейската политика", написа във "Фейсбук" Олег Николенко, говорител на дипломатическото ведомство. Той допълни, че Украйна иска Унгария да се извини и да заяви, че няма претенции към украински територии.

Украински медии показаха кадри с Орбан, който се среща с унгарски футболист, носейки шал с картата на Велика Унгария, чиято територия включва части от Австрия, Словакия, Румъния, Хърватия, Сърбия и Украйна.  

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

PODCAST