ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Предстои тежка перспектива за региона, ако не осигурим сигурността в Черно море

Президентство Румен Радев

Когато чуем Близък изток, сещаме се веднага за големия конфликт и сблъсък в този регион, който е сложен възел от геополитически, социални, икономически, културни, исторически, религиозни проблеми. Трябва дълбоко да се замислим дали вървим и ние към такава перспектива. Ако сме се запътили – каква е ролята на България, на съюзите и инициативите, в които участваме, това да бъде неутрализирано. Да направим така, че регионът да се превърне в регион на културен обмен, развитие. Това заяви президентът Румен Радев по време на конференцията „Черно море: по-Близкият изток“.

„Черно море винаги е било пространство, в което са се сблъсквали множество интереси. Да не забравяме, че тук е била територия на премерване на силите на велики империи в исторически план. Важни пътища, поставили изобщо икономическият възход на Евразия в много по-далечни времена“, припомни той.

Според него в настоящия контекст процесите стават изключително сложни. „От една страна – руският свят, възстановяването на Русия в границите на постсъветското пространство. Имаме амбициите на Турция да стане световна сила. Виждаме препятствията пред Европа – Ковид, кризи. Тя е изправена пред предизвикателства на деиндустриализация“, посочи президентът.

„Тепърва ще измерваме изключително деструктивното влияние на тази война. Предстои тежка перспектива пред региона ни, ако не осигурим сигурността. Свободата на корабоплаване и навигация продължава да блокира пристанища и доставки. Противокорабните мини, които плават в Черно море – какъв удар нанесоха и върху туризма, и върху корабоплаването. Повишиха се застраховките на морските превози. Турция се възползва от цялата тази ситуация и повиши 5 пъти таксите за преминаване през проливите. Тепърва всички тези действия и събития ще оказват своето негативно влияние върху нашата икономика“, смята още Радев.

Дипломатът Любомир Кючуков, който също участва в дискусията, заяви: „Черно море е най-близкият изток на България, а и на ЕС. Регионът на черно море вече придобива характеристиките на Близкия изток – войни, окупирани територии, постоянна нестабилност. Има необходимост от политики – национални и самостоятелни.“

Като основни приоритети на външната ни политика Радев обособи: „На първо място е ангажиментът ни за преодоляване на конфликтите в Черноморския регион. Във всички съюзи инициативи, в които България членува, това трябва да е нашето настояване.“

„Ние не сме изчерпали средствата на дипломацията. Трябва да мислим в по-широк контекст и по-широкия периметър на Черноморския региони за другите замразени конфликти. Такъв пример е конфликтът между Армения и Азербайджан. Ние сме заинтересовани там да има мир“, смята той.

Държавният глава припомни и активното участие на страната ни във всички учения на НАТО в региона, както и домакинстването на много от тях, но коментира и друга тема. „Изоставаме с модернизацията на пристанищата и военноморските ни бази. България притежава едно от най-добрите и модерно оборудвани Военноморски училища в света – можем да се гордеем с това“, отбеляза той.

Директорът на Фондация “Фридрих Еберт" – Жак Папаро смята: „Светът преди 24 февруари 2022 г. не съществува вече. Повратна точка във времето – така го нарече канцлерът Олаф Шолц. Нямаме време за губене. За да решим ключовите въпроси на бъдещето, се нуждаем от мирно сътрудничество. Няма съмнение, че тази война ни принуждава да преосмислим приоритетите.“

Той обърна внимание и на случващото се във въздушното пространство на Черно море. 

„Войната в Украйна затвори въздушното пространство на Украйна, на Русия, имаме и допълнително ограничение на редица държави от Близкия изток. Какво се случи – целият трафик от Европа към Близкия изток минава над черноморският басейн. Много държави, с изключение на България и Турция, се оказаха неподготвени. От София ръководим подходите за кацане на на-голямото летище в Турция. По време на войната има смущения и на GPS системата на Черно море, и ние гарантираме сигурността на полетите“, каза той.

По повод КПП по нашите граници, Радев смята: „Трябва да гледаме много по-прозорливо напред. Трафикът минава през нас заради войната. „Капитан Андреево“ – ние изоставаме. Това е вторият по обем пункт в света по натовареност. Ако искаме ние да се възползваме, крайно време е да инвестираме в своите ГКПП, особено по посока Азия-Европа, и да ги разширим значително, за да се възползваме от своето географско положение.“

„Трябва да мислим за възобновяване на Бургас-Александруполис, но сменяйки посоката – Александруполис-Булргас. Геополитическите промени налагат да реализираме този петролопровод и да обърнем посоката“, каза още Радев.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че има политически натиск върху съдебната ни система?

Подкаст